Akcionári firmy Nokia schválili predaj mobilnej divízie

SITA
19.11.2013 17:29

Akcionári fínskej spoločnosti Nokia schválili predaj jej divízie mobilných telefónov americkému technologickému gigantovi Microsoft za 5,44 mld. eur. Fínska firma o tom informovala v utorok. Návrh schválili akcionári takmer jednohlasne, uvádza ďalej.

Akcionári firmy Nokia schválili predaj mobilnej divízie
SITA

Transfer výroby mobilných telefónov by sa mal zrealizovať začiatkom roku 2014. Niekdajší líder na globálnom trhu mobilných telefónov v posledných rokoch strácal pozície v kľúčovom segmente inteligentných telefónov, kde Nokia nedokázala držať krok s konkurentmi ako juhokórejský Samsung alebo americký Apple.

Podiel Nokie na trhu smartfónov klesal od roku 2006 zo 48,5 % na súčasné 3 %. Nokia zaznamenala klesajúci trend aj na trhu mobilných telefónov. Podľa Gartner vykazuje prepad od roku 2003 z 34,8 % na súčasných 14,4 %.

Nokia vykazuje straty a predaj tejto divízie je pokus o preniknutie do ziskovejších oblastí podnikania. Rozhodnutie akcionárov sa v prevažnej miere očakávalo a cena akcií spoločnosti sa od ohlásenia tohto zámeru začiatkom septembra zdvojnásobila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok