Kotleba do diskusie nejde, lebo sa nevysiela naživo

SITA TA3 TASR
18.11.2013 16:12

Marian Kotleba, ktorý sa ako kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko prebojoval do druhého kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, podmieňuje svoju účasti v televíznych diskusiách ich priamym prenosom. Vysvetľuje to aj zlými skúsenosťami so záznamami.

Na avizovanej dnešnej diskusii s protikandidátom na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimírom Maňkom (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) v RTVS sa Marian Kotleba (ĽSNS) rozhodol nezúčastniť, nakoľko mala byť odvysielaná zo záznamu. Uviedol to na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Ako informoval na tlačovej besede, účasť na diskusii, ktorá mala byť dnes, sa rozhodol odmietnuť z dôvodu, že v televízii by nebola vysielaná naživo, ale zo záznamu. „Moja jediná podmienka je, že televízne debaty musia byť vysielané naživo. Nemyslím si, že takáto podmienka je extrémistická či nedemokratická. Vysielanie naživo je prejavom skutočnej demokracie,“ vyhlásil Kotleba s tým, že z vysielania zo záznamu má zlé skúsenosti, keď boli jeho vyjadrenia účelovo zostrihané a spájané s ilustračnými zábermi na hajlujúcich skinheadov a výtržníkov na futbalových zápasoch.

Na otázku, či v prípade, ak sa stane županom, má za sebou dostatok odborne zdatných spolupracovníkov na riadenie župy, odpovedal kladne s tým, že konkrétne mená však predstaví, až keď bude zvolený. Za jednu z najdôležitejších priorít považuje zníženie nezamestnanosti, pričom dlhodobo nezamestnaným bez kvalifikácie by podľa neho mala dať župa prácu s „krompáčmi a lopatami“ pri údržbe a výstavbe župných ciest, a to prostredníctvom neziskových organizácií alebo sociálnych podnikov. Tým by podľa neho zároveň ušetrila na predražených dodávkach takýchto prác od externých firiem.

Kotlebov protikandidát Maňka ešte vo štvrtok vyhlásil, že so svojím súperom sa plánuje stretnúť len v jednom televíznom diskusnom dueli, a to vo verejnoprávnom RTVS a súhlasí i s priamym prenosom. Všetky ostatné pozvania na predvolebné diskusie takto vopred odmietol, pretože nechce prispievať k vytváraniu mediálneho priestoru pre názory, s ktorými podľa neho väčšina ľudí v spoločnosti nesúhlasí.

Na Kotlebovu myšlienku zamestnávať nekvalifikovaných dlhodobo nezamestnaných ľudí pri oprave a výstavbe župných ciest pomocou lopát a krompáčov dnes Maňka uviedol, že ústup od moderných technológií by znamenal zníženie HDP a tým aj ďalšiu nezamestnanosť. Pripomenul tiež, že BBSK získal na opravy svojich ciest 50 miliónov eur z eurofondov a tie by pri opravách „Kotlebovým systémom“ nezískal.

TB M. Kotlebu o dôvode neúčasti na predvolebnej diskusii s V. Maňkom

TB kandidáta na predsedu BBSK V. Maňku o mediálnom výstupe M. Kotlebu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok