Ako dopadli voľby pre kandidátov na župných poslancov?

TASR, SITA, TA3
10.11.2013 08:34

Vládny Smer-SD bude mať v parlamente Bratislavského kraja iba jedného poslanca.

Zastupiteľstvo BSK ovládla pravica, Smer skončil s jedným mandátom

Takmer 80 percent poslancov zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorých si občania zvolili v regionálnych voľbách, zastupuje pravicovú koalíciu. Pravicová koalícia získala 34 kresiel. Naopak, vládny Smer-SD bude mať v parlamente Bratislavského kraja iba jedného poslanca.

Do zastupiteľstva kraja sa dostalo tiež šesť nezávislých kandidátov, jedným poslancom bude zastúpené Nezávislé fórum, Zmena zdola – demokratická únia Slovenska a Národ a Spravodlivosť - naša strana. Pravicoví kandidáti úplne ovládli 10 z 18 volebných obvodov. Jediným poslancom za Smer-SD bude Peter Fitz, starosta Šenkvíc, ktorý získal mandát v 13. volebnom obvode.

V zastupiteľstve budú mať opäť svoje miesto súčasní podpredsedovia BSK - Gabriella Németh, Ivo Nesrovnal a Martin Berta, všetci zastupujúci koalíciu SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD, SaS, SMK, OKS a Strana zelených. Väčšinu zboru budú tvoriť novozvolení poslanci, medzi nimi je napríklad neúspešný kandidát na predsedu BSK Oskar Dobrovodský (Národ a Spravodlivosť  - naša strana), ale aj starostka bratislavského Čunova Gabriela Ferenčáková (SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD, SaS, SMK, OKS a Strana zelených). Do zastupiteľstva sa opätovne vracia aj Marta Černá (Nezávislé fórum).

Naopak, medzi neúspešných kandidátov v sobotňajších voľbách sa zaradili napríklad Martin Borguľa (Smer-SD) či jeho stranícka kolegyňa, starostka Karlovej Vsi, Iveta Hanulíková.

V Žiline získala väčšinu strana Smer-SD

V zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) bude mať v novom volebnom období na základe neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR najväčšie zastúpenie strana Smer-SD, ktorej poslanci obsadia 19 z 57 kresiel.

Koalíciu KDH, MOST-HÍD, SaS, SDKÚ-DS bude zastupovať 16 poslancov, SNS traja poslanci, dvaja poslanci ĽS-HZDS a 16 kresiel obsadia nezávislí. Jeden poslanec bude zastupovať koalíciu Nová väčšina – Dohoda, Občianska konzervatívna strana.

Obvod Žilina zastupuje v zastupiteľstve ŽSK 13 poslancov, po 8 poslancov zastupuje obvody Martin a Čadca. Obvod Liptovský Mikuláš zastupuje 6 poslancov, obvody Námestovo a Ružomberok po 5 poslancov, obvody Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín a Dolný Kubín 3 poslanci, obvod Bytča 2 poslanci a obvod Turčianske Teplice 1 poslanec.

V Nitre získala pohodlnú väčšinu koalícia Smer-SD a KDH

V zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) budú v tomto volebnom období dominovať poslanci koalície Smer-SD a KDH. Z celkového počtu 54 poslaneckých mandátov získala koalícia 32 poslaneckých kresiel. Druhou najsilnejšou stranou v Zastupiteľstve NSK bude SMK-MKP so 14 poslancami. Tri poslanecké mandáty získala koalícia MOST-HÍD, NOVA, OKS, SaS a SDKÚ-DS. Jedného zástupcu bude mať v zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja SNS. Do poslaneckých lavíc zasadnú aj štyria nezávislí poslanci.

Rozloženie politických síl sa teda ani v novom volebnom období v Nitrianskom samosprávnom kraji výraznejšie nezmení v porovnaní s práve končiacim volebným obdobím. Končiaca "slovenská" koalícia Smer-SD, ĽS-HZDS, SDKÚ-DS a KDH disponuje v krajskom parlamente 38 mandátmi, SMK má 13 poslancov, traja poslanci sú nezávislí.
Strana maďarskej koalície jednoznačne bodovala vo volebných obvodoch Komárno, Štúrovo a Šaľa, v ktorých získala z celkovo 15 poslaneckých mandátov 13 kresiel. Zaujímavosťou je víťazstvo Smeru-SD a KDH vo volebnom obvode Nové Zámky, kde koalícia získala všetkých osem poslaneckých kresiel. Smer-SD a KDH sa presadili aj v samotnom krajskom meste Nitra, kde získali 11 z 13 poslaneckých kresiel.

V Trnave pravica stratila

V krajskom parlamente by mal mať v nasledujúcich štyroch rokoch najviac poslaneckých stoličiek Smer-SD, a to 12 (v tomto volebnom období nemal ani jednu), SMK-MKP bude mať 11 (rovnaký počet), koalíciu KDH, SDKÚ-DS bude zastupovať 7 poslancov (doteraz 11), Most-Híd 4 poslanci (doteraz ani jeden) a nezávislí sú 6 poslanci (doteraz ich bolo 18).

Prešovský krajský parlament ovládne Smer-SD

Strana Smer-SD získala 35 mandátov. Nasleduje koalícia KDH - SDKÚ-DS - Most-Híd s 19 poslancami, v zastupiteľstve budú aj šiesti nezávislí poslanci a po jednom mandáte získala strana Nová väčina-Dohoda a Úsvit.

V porovnaní so súčasným zložením zastupiteľstva pravica stratila. Parlament pracuje v zložení 26 poslancov za koalíciu Smer-SD - ĽS-HZDS, 25 poslancov má koalícia KDH - SDKÚ-DS, v krajskom parlamente je šesť nezávislých poslancov, dvaja poslanci kandidovali za koalíciu Slobodné fórum - Nová demokracia - Strana zelených - LIGA, občiansko-liberálna strana, a po jednom poslancovi majú strany Hnutie za demokraciu, Úsvit a Strana rómskej koalície. Počas volebného obdobia zomrel poslanec Milan Gaľa, člen SDKÚ-DS, ktorého nahradil Vladimír Jánošík (Smer-SD).

V Banskej Bystrici bude mať väčšinu koalícia Smer-SD – KDH

V 49-člennom Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) tvorí väčšinu koalícia Smer-SD - KDH, za ktorú bolo zvolených 25 kandidátov. V porovnaní so súčasným zastupiteľstvom výrazne vzrastie počet nezávislých poslancov, ktorých bolo zvolených 13. V zastupiteľstve ešte bude päť poslancov za Stranu maďarskej komunity (SMK), dvaja poslanci za koalíciu SDKÚ-DS - SaS - Nová väčšina-Dohoda a po jednom poslancovi za Ľudovú stranu Naše Slovensko, Slovenskú národnú stranu (SNS), Stranu zelených a koalíciu ĽS-HZDS - Hnutie za demokraciu (HZD). V prípade, ak by sa po víťazstve v druhom kole stal predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba z Ľudovej strany Naše Slovensko, na jeho miesto v zastupiteľstve by postúpil poslanec za koalíciu Smer-SD - KDH.

V zastupiteľstve bude 20 nových poslancov, 29 súčasných poslancov svoj post obhájilo. Viacerí z nich boli do súčasného zastupiteľstva zvolení ako stranícki kandidáti, do nového už ako nezávislí kandidáti.


V Trenčíne bude dominovať Smer-SD s Baškom a 25 poslancami

V novom zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja bude mať väčšinu strana Smer-SD s novozvolených predsedom Jaroslavom Baškom a 25 poslancami. Pravicová koalícia KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, OKS, Nová väčšina – Dohoda obsadí osem poslaneckých miest, nezávislí budú mať 11 miest a jeden poslanec bude za Zmenu zdola.

Do parlamentu sa dostali aj primátori šiestich okresných miest v Trenčianskom kraji. Sú nimi prievidzská primátorka Katarína Macháčková (nezávislá), primátor Partizánskeho Jozef Božik (Smer-SD), myjavský primátor Pavel Halabrín (nezávislý), primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský (Smer-SD), primátor Považskej Bystrice Karol Janas (Smer-SD) a primátor Púchova Marián Michalec (nezávislý). V trenčianskom obvode vyhrala spomedzi všetkých kandidátov bývalá viceprimátorka krajského mesta Renata Kaščáková z pravicovej koalície. V Považskej Bystrici zase prekvapil Juraj Smatana (Zmena zdola), ktorý kandidoval aj na predsedu TNSK. Skončil na druhom mieste hneď po Janasovi.

Doteraz mala v krajskom parlamentne na čele s Pavlom Sedláčkom väčšinu koalícia strán Smer-SD a ĽS-HZDS s 27 poslancami.

V Košiciach bude najviac poslancov za Smer-SD

Strana Smer – SD bude mať 26 poslancov v novom 57-člennom zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja po týchto voľbách. Je to rovnako ak v predchádzajúcom volebnom období. Do zastupiteľstva sa opäť dostalo až 11 nezávislých. Koalícia KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS má 15 poslancov. Strana maďarskej koalície (SMK) získala štyri poslanecké kreslá. V krajskom zastupiteľstve bude aj jediný zástupca Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Rudolf Bauer, ktorý v druhom kole volieb bude súťažiť o post predsedu so Zdenkom Trebuľom.

Do zastupiteľstva KSK sa dostal napríklad štátny tajomník Jozef Burian, z nezávislých herečka Ľuba Blaškovičová, ale aj Alfonz Halenár, ako aj viacero starostov. Z primátorov bude v zastupiteľstve sedieť napríklad Pavol Burdiga z Rožňavy, Karol Horník z Dobšinej, primátorka Krompách Iveta Rušinová, István Zacharias z Moldavy nad Bodvou, či Viliam Záhorčák z Michaloviec i primátor Sobraniec Štefan Staško.

V uplynulom volebnom období 2009 až 2013 bol v zastupiteľstve KSK najväčší Spoločný klub, ktorí tvorili 42 poslanci, ktorí kandidovali za SMER-SD, Nezávislí, ĽS – HZDS, SZS (tu Eľková, Milko a Jenčová oznámili, že vystúpili z HZDS, ale v spoločnom klube ostali), SMK – MKPSF, SOS, HZD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok