Ako dopadli voľby pre kandidátov na županov?

SITA, TASR, TA3
10.11.2013 04:14

Smer-SD je víťazom regionálnych volieb. Na tlačovej konferencii takto zhodnotil výsledky sobotňajších volieb do vyšších územných celkov (VÚC) predseda strany a premiér Robert Fico.

"Máme troch víťazov na predsedov samosprávnych krajov v prvom kole a ďalších štyroch víťazov, ktorí s vysokou pravdepodobnosťou vyhrajú druhé kolo," avizoval. Dodal, že podľa predbežných výsledkov by Smer-SD mal mať väčšinu v zastupiteľstvách v šiestich samosprávnych krajoch a počet poslancov za Smer-SD sa v týchto zastupiteľstvách zvýši o 25 miest. "Toto všetko sú čísla, ktoré hovoria, že nikto nemôže pochybovať o víťazstve Smeru v týchto voľbách," zdôraznil premiér.

Na otázku, či nie je sklamaný z výsledku Moniky Flašíkovej Beňovej v Bratislavskom kraji reagoval, že "Bratislava nie je Slovensko". "Nedá sa vyhrať všetko stopercentne, v Bratislave sa proti nám postavilo desať politických strán," upozornil Fico. Dodal, že ešte bude druhé kolo volieb na predsedu BSK. "Maximálne využijeme nasledujúce dva týždne, aby sme zabojovali o Slovensko. Určite ma bude zaujímať, ako pán Frešo v župe získal pozemky, ako opravoval záchody a ďalšie veci," naznačil Fico. Podľa jeho slov nepôjde o žiadnu antikampaň, len o otázky.

Vyjadril sa aj k výsledkom volieb v Banskobystrickom kraji, kde Vladimírovi Maňkovi uniklo víťazstvo v prvom kole o pol percenta. "Vladimír Maňka je jasným víťazom, otázka nestojí tak, prečo nezískal o pol percenta viac, otázka stojí tak, prečo pána Kaníka porazil extrémista."

Nízka účasť vo voľbách podľa neho svedčí o tom, že sa ľudia nezžili s "týmto spôsobom regionálnej samosprávy". Na túto tému chce preto diskutovať s ďalšími predsedami politických strán. Zopakoval, že najlepším riešením pre Slovensko by boli tri samosprávne kraje plus Bratislava.

V Bratislavskom kraji druhé kolo medzi Frešom a Flašíkovou - Beňovou

V druhom kole regionálnych volieb na post predsedu Bratislavského kraja sa stretne súčasný predseda Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených) a europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Podľa neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil na svojej internetovej stránke Štatistický úrad SR, Freša podporilo 57 690 voličov a získal 48,37 percenta hlasov. Flašíková Beňová presvedčila 28 756 voličov so ziskom 24,11 percenta hlasov. V Bratislavskom kraji bola účasť voličov 21,68 percenta.

Tretí skončil Daniel Krajcer (Nová väčšina - Dohoda), ktorý získal 13,56 percenta platných hlasov. Nasleduje Oskar Dobrovodský (NAS) - 5,37 percenta, Jaroslav Paška (SNS) - 2,48 percenta, Zdenka Beňová (ĽSNS) - 1,58 percenta, Rastislav Blaško (nezávislý) - 1,38 percenta, Anton Čulen (Magnificat Slovakia) - 1,00 percenta, Karol Ondriáš (KSS) - 0,99 percenta, Roman Ruhig (Nový parlament) - 0,59 percenta, Gabriel Karácsony (Priama demokracia) 0,32 percenta a napokon Peter Marček (SOSKA) - 0,19 percenta.

Frešo považuje výsledok volieb za výborné osobné hodnotenie

Podľa Freša je zrejmé, že Bratislavský kraj chce stredopravého predsedu kraja a stredopravú koalíciu. "Je tu historicky najvyššia účasť, čo považujem za potvrdenie nášho mandátu. Podľa predbežných výsledkov som dostal skoro o štvrtinu až tretinu viac hlasov ako v prvom kole v roku 2009. To považujem aj za výborné osobné hodnotenie," povedal Frešo.

Ako povedal Frešo pre agentúru SITA, tento výsledok vníma v dvoch rovinách. "Prvá je, že stredopravé strany, ktoré sa spojili, dostali veľmi silný mandát. To druhé je, že keď máme spoločný program, tak sme úspešní," povedal Frešo, podľa ktorého však ani voliči ostatných kandidátov, napríklad kandidáta Daniela Krajcera (Nová väčšina - Dohoda), Jaroslava Pašku (SNS) či Oskara Dobrovodského (Národ a Spravodlivosť – naša strana) nedali svoj hlas nadarmo. Podľa Freša tú časť programu zastúpia, aj keď v inom personálnom zložení. "Budeme sa uchádzať o pochopenie všetkých voličov. Vždy po voľbách tričká padajú a robíme pre celý kraj," povedal Frešo.

FRESO_08.JPG

Výsledok volieb ovplyvnila aj protikampaň, tvrdí Flašíková

"Som presvedčená, že naša stratégia bola správna, konštruktívna, neútočná a myslím si, že výsledok ovplyvnila aj antikampaň. Nebudeme však meniť našu stratégiu," povedala Flašíková Beňová a dodala, že jej cieľom bolo hovoriť o programe a o veciach, ktoré chcú urobiť. "Myslím si, že kampaň by mala byť viac o programe," povedala Flašíková Beňová. Kandidátka si zároveň myslí, že proti nej bola väčšia protikampaň ako proti kandidátovi Frešovi. "Proti Frešovi neboli billboardy, bolo proti mne tiež viac článkov, napríklad článok v denníku Sme bol zostrihaný na stranu a bol vyslovene nepriateľský voči mne," povedala Flašíková Beňová.

V Košickom kraji sa stretnú v druhom kole Trebuľa a Bauer

Meno nového predsedu Košického samosprávneho kraja nie je po sobotňajších regionálnych voľbách známe. Najviac hlasov, 48 487 získal Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK), ktorý tak dostal 48,57 percenta platných hlasov. V druhom kole sa stretne s kandidátom KDS Rudolfom Bauerom, za ktorého hlasovalo 24,53 percenta voličov a získal 24 487 hlasov. Volebná účasť dosiahla 17,77 percenta. Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Za Trebuľom a Bauerom nasleduje Dominika Palaščáková (Nova), ktorá dostala 5 957 hlasov (5,96 percenta), Rastislav Masnyk (SaS, SDKÚ) s 5 482 hlasmi (5,49 percenta), Vladimír Gürtler (7 statočných) s 2 933 hlasmi (2,93 percenta), Marek Ďurán (ĽSNŠ) s 2 923 hlasmi (2,92 percenta), nezávislý kandidát Jaroslav Džunko s 2 608 hlasmi (2,61 percenta). Ďalší nezávislý kandidát Jozef Holečko získal 2 508 hlasov (2,51 percenta), kandidát KSS Lukáš Sisák získal 2 453 hlasov (2,45 percenta) a Ivanovi Kuhnovi (OKS) svoj hlas dalo 1 980 voličov (1,98 percenta).

Do druhého kola pôjde v Banskobystrickom kraji Maňka a Kotleba

V Banskobystrickom kraji sa v boji o post predsedu kraja stretnú v druhom kole súčasný predseda Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, HZDS, HZD, Strana zelených) a Marian Kotleba (ĽSNS). Maňka získal podporu 60 960 voličov, čo predstavuje 49,47 percenta hlasov. Druhé miesto patrí Marianovi Kotlebovi (ĽSNS), ktorému hlas odovzdalo 26 251 voličov, teda získal 21,30 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov regionálnych volieb, ktoré sú zverejnené na internetovej stránke Štatistického úradu SR. V Banskobystrickom kraji účasť voličov dosiahla 24,59 percenta.

Občania Banskobystrického samosprávneho kraja si dnes vyberali spomedzi 11 kandidátov, ktorí sa uchádzali o post predsedu kraja. Na treťom mieste dnes po Maňkovi a Kotlebovi skončil Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS), ktorý získal 15,07 percenta hlasov. Za ním nasleduje Karol Konárik (SNS) so ziskom 4,10 percenta hlasov, Ondrej Binder (nezávislý) - 3,26 percenta, Ladislav Fízik (ASV) - 2,04 percenta, Andrea Jenčíková (Nový parlament) - 1,13 percenta, Emil Samko (KĽS) - 1,09 percenta, Jaroslav Sekerka (KSS) - 1,06 percenta, Pavel Chovanec (Úsvit) - 0,86 percenta a Jozef Sásik (SĽS) - 0,57 percenta. Chovanec, Kotleba, Maňka, Samko a Sásik sa vo volebnom boji o post predsedu kraja stretli aj pred štyrmi rokmi.

Maňku Kotlebov postup do druhého kola šokoval

„Šok je, kto je na druhom mieste. Musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. Dnes je kríza a vysoká nezamestnanosť v Európe a aj v iných krajinách ide extrémizmus dopredu. Musíme robiť všetko pre to, aby sme tomu zabránili. Najlepšia cesta je bojovať proti tomu lepšou ekonomickou situáciou,“ uviedol Maňka. Podotkol, že z politickej strany Adolfa Hitlera sa najprv všetci smiali, a kým si uvedomili vážnosť situácie, bolo už neskoro.

To, že nevyhral už v prvom kole, Maňka nepovažuje za neúspech. „Dal som si robiť výskumy, pohybovali sa na úrovni 43,8 percenta. Som prekvapený tým ďalším v poradí a hlavne veľkosťou zisku toho druhého v poradí,“ uviedol Maňka. Dodal, že druhého kola sa neobáva, ale ide doň smutný.

Marian Kotleba svoj úspech pripisuje tomu, že ľudia začínajú otvárať oči a majú dosť tých, ktorí Slovenskú republiku dostali do tých problémov, v ktorých je. „Stali sme sa lídrami pravice v Banskobystrickom kraji a v druhom kole si trúfame na víťazstvo,“ povedal pre agentúru SITA Kotleba. V reakcii na Maňkove slová o extrémizme pripomenul svoj výsledok pri voľbách do krajského zastupiteľstva, v ktorých vo volebnom obvode Banská Bystrica získal najväčší počet hlasov zo všetkých kandidátov. Ľudia tým podľa neho jasne ukázali, čo považujú za extrémizmus. Zdôraznil tiež, že svoj volebný výsledok dosiahol aj bez bilbordov a drahej volebnej kampane. „Keďže my sme sa, na rozdiel od vládnej strany, nijako nepodieľali na rozkrádaní štátu, na drahé kampane nemáme peniaze,“ dodal s tým, že aj pred druhým kolom bude pokračovať v kampani založenej na osobných stretnutiach.

V Trenčianskom kraji víťazom Jaroslav Baška

Víťazom regionálnych volieb v Trenčianskom kraji sa stal kandidát Smeru-SD Jaroslav Baška so ziskom 53,45 percenta voličských hlasov. Baška tak povedie trenčiansku samosprávu vo svojom prvom funkčnom období. Poslanca parlamentu za Smer-SD podporilo 43 745 voličov. Druhý v poradí skončil kandidát KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd, Nová väčšina - Dohoda, SaS a OKS Jozef Lohyňa, za ktorého hlasovalo 19,68 percenta voličov a získal 16 111 hlasov. Juraj Smatana (Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska) dostal 10 058 hlasov (12,29 percenta), Peter Palko (KSS) 4 164 hlasov (5,08 percenta), nezávislý Ľubomír Žabár 4 110 hlasov (5,02 percenta) a nezávislý Marián Herdel 3 641 hlasov (4,44 percenta). Volebná účasť dosiahla 17,37 percenta. Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Baška s víťazstvom v prvom kole nerátal

„Bezprostredné pocity sú naozaj dobré. Ja som nerátal, že by som to urobil v tom prvom kole, ale keď som videl, ako pribúdajú percentá zrátaných hlasov, vravím si, že to môže vyjsť a teda to vyšlo,“ povedal bezprostredne po zverejnení výsledkov Baška.

Prvá vec, ktorej sa chce Baška vo funkcii predsedu venovať, je rozpočet kraja. „Je to jediný z krajov, ktorý nemá schválený rozpočet na tento rok a dôležité preto bude pripraviť naozaj dobrý rozpočet na rok 2014 a zároveň nejakým spôsobom uzavrieť tento aktuálny rok 2013,“ hovorí Baška. Náročné podľa neho bude tiež prejsť všetky zmluvné záväzky, ktoré kraj má a pripraviť zodpovedný rozpočet. „Ten maratón, ktorý sme mali počas leta, keď sme navštívili všetkých 276 miest a obcí Trenčianskeho kraja, je v porovnaní s tým maratónom, ktorý nás čaká teraz vo funkcii župana a poslancov zastupiteľstva, bude oveľa ťažší a dlhší,“ skonštatoval.

vuc_TS14715_5.jpg

V Prešovskom kraji je víťazom Chudík

Víťazom regionálnych volieb v Prešovskom kraji sa stal kandidát Smeru-SD Peter Chudík so ziskom 53,78 percenta voličských hlasov. Chudík tak povedie prešovskú samosprávu vo svojom štvrtom funkčnom období. Chudíka podporilo 69 455 voličov. Druhý v poradí skončil kandidát SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd Ján Hudacký, za ktorého hlasovalo 30,27 percenta voličov a získal 39 105 hlasov. Volebná účasť dosiahla 22,13 percenta. Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Tretiu priečku obsadila Dorota Bujňáková (Nový parlament), ktorej svoj hlas dalo 3 932 voličov (3,04 percenta). Nasleduje Štefan Straka (KSS) s 3 712 hlasmi (2,87 percenta), nezávislý kandidát Anton Korba s 3 357 hlasmi (2,59 percenta), Ján Bajus (Zmena zdola) s 3 286 hlasmi (2,54 percenta), Ľubomír Vasilišin (7 Statočných) s 2 748 hlasmi (2,12 percenta). Kandidát ĽSNŠ Vladimír Klein získal 2 207 hlasov (1,7 percenta), Jozefa Mihalčina (SĽS) volilo 1 343 voličov (1,03 percenta).

Chudík nechce nič meniť, bude pokračovať v doterajšej práci

Tentokrát sa mu podarilo zvíťaziť nad svojím rivalom Jánom Hudackým (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) ešte výraznejšie ako pred štyrmi rokmi, keď išli spoločne do druhého kola. Chudík považuje tento výrazný úspech vo voľbách za vysvedčenie, ktoré mu vystavili voliči za jeho 12-ročnú prácu.

Svoj úspech vidí aj v tom, že stále pôsobil v tomto kraji. Chodil do všetkých regiónov, hovoril s ľuďmi a staral sa o celý kraj. Na otázku, či sa kupovali v kraji rómske hlasy, povedal, že s takými informáciami operovala stále porazená strana a nič sa nepotvrdilo. „Vyhralo to, že v podstate ja som volebnú kampaň robil od prvého dňa, po skončení minulých volieb. V súčasnej kampani som priamo komunikoval s ľuďmi, čo považujem za najdôležitejšie,” povedal víťaz volieb.

VZY_7211.JPG

V Žilinskom kraji víťazom Blanár

Víťazom regionálnych volieb v Žilinskom kraji sa stal kandidát Smeru-SD, SNS a Strany zelených Juraj Blanár so ziskom 54,01 percenta voličských hlasov. Blanár tak povedie žilinskú samosprávu v treťom funkčnom období po sebe. Poslanca parlamentu za Smer-SD podporilo 63 165 voličov. Druhý v poradí skončil kandidát KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd, a SaS Miroslav Mikolášik, za ktorého hlasovalo 28,35 percenta voličov a získal 33 156 hlasov. Nezávislý Igor Ryban dostal 15 710 hlasov (13,43 percenta), Ivan Pavlisko (Ľudová strana Naše Slovensko) 2 471 hlasov (2,11 percenta) a Juraj Pavlovič (KSS) 2 430 hlasov (2,07). Volebná účasť dosiahla 21,57 percenta. Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Blanár chce zveľaďovať nemocnice i cesty

„Myslím si, že týmto výsledkom bolo potvrdené, že všetky tie veci, ktoré boli naštartované, v nich môžeme pokračovať a všetky projekty, ktoré máme pripravené, môžeme ďalej rozvíjať. Ak sme sa dodnes napríklad snažili naše nemocnice dostať do pozitívnych čísiel, budeme v tom pokračovať. Ale samozrejme je pred nami ešte veľa práce, pretože si musíme vyjasniť, aké bude financovanie do budúcnosti, pretože sa musíme veľmi vážne pobaviť o dani z motorových vozidiel, ktorá je dnes diskriminačná, nie je vyvážená, a musíme sa rovnako baviť o zmene financovania v strednom školstve, ktoré takisto dnes nie je úplne v poriadku a je ho potrebné zmeniť. Je tu množstvo výziev, ktoré nás čakajú,“ povedal po zverejnení neoficiálnych výsledkov krajských volieb Juraj Blanár.

V Nitrianskom kraji pôjde do druhého kola Belica s Galbavým

V druhom kole regionálnych volieb sa v súboji o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja stretnú súčasný predseda kraja Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) a ex-poslanec Národnej rady SR Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SMK). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov regionálnych volieb, ktoré na internetovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR. Belica, ktorý je predsedom už tretie funkčné obdobie, získal 46,87 percenta voličských hlasov a podporilo ho 47 127 voličov. Druhý v poradí skončil Tomáš Galbavý, ktorého podporilo 37,34 percenta voličov a získal 37 548 hlasov. Volebná účasť v Nitrianskom kraji dosiahla 17,9 percenta.

O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja dnes bojovalo sedem mužov. Po Belicovi a Galbavom skončil tretí Peter Oremus (nezávislý) - 10,16 percenta hlasov, nasleduje Regan Belovič (7 Statočných) - 1,87 percenta, Stanislav Kováč (Zmena zdola) - 1,77 percenta, Robert Dick (Magnificat Slovakia) - 1,16 percenta a Viliam Mokráň (KĽS) - 0,79 percenta.


Belica v 1. kole nevyhral, pripisuje to aj rozpadu koalície

„Keď si zoberiete reálne rozloženie síl, tak sa to dalo čakať. Bolo to veľmi tesné, samozrejme,“ povedal Belica. Podľa jeho slov mohol výsledok poznačiť aj rozpad tzv. Slovenskej koalície, ktorá v súčasnosti vládne v kraji v zložení Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS. Teraz išiel do volieb v spoločnej koalícii len Smer-SD s KDH, pričomBelicu podporil len Smer-SD, SNS a Agrárna strana vidieka.

Belicov vyzývateľ a ex-poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý je nominantom strán Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SDKÚ-DS, SMK. Ako povedal, z výsledku volieb sa teší a pripisuje ich poctivej volebnej kampani, svojmu programu, víziám a alternatíve, ktorú ponúka. Nasledujúce dva týždne sa bude snažiť zmobilizovať svojich voličov. „Jeden deň nám stačí na to, aby sme nabili baterky. Pôjdeme opäť do terénu medzi ľudí a budeme ich presviedčať, že tá zmena je nevyhnutná, lebo nitriansky región stagnuje,“ hovorí Galbavý.

V Trnavskom kraji vedie Mikuš, prekvapil Berényi

Obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja zatiaľ svojho nového predsedu nepoznajú, keďže v prvom kole ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov. Do ďalšieho súboja postupuje jeho súčasný šéf Tibor Mikuš (Smer-SD, SNS, KSS), ktorý získal 40,04 percenta hlasov.

Bojovať bude s Józsefom Berényim (SMK, OKS). Ten od voličov dostal 18,33 percenta a o 55 hlasov odsunul na tretiu nepostupovú priečku Ivana Uhliarika (KDH, SDKÚ-DS, 18,26 percenta hlasov).

Na ďalších priečkach skončili József Nagy (Most-Híd, 18,12 percenta) a Andrej Richnák (Nový parlament, 4,81 percenta). Volebná účasť v TSK dosiahla 17,46 percenta. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Mikuš si myslí, že o víťazstvo ho pripravila neetická kampaň

Podľa jeho slov mohla rozhodnúť ,,mimoriadne neetická a zákerná kampaň“. Vyjadrenie pre novinárov dlho odmietal dať s vysvetlením, že kým nie je zrátané všetko, nemá o čom hovoriť.

,,Naozaj odznelo veľa podlostí, najmä zo strany kandidáta strany, ktorá si hovorí, že je kresťanská a demokratická,“ povedal Mikuš skoro ráno, keď už bolo zrátaných viac ako 95 percent hlasov voličov. V druhom kole plánoval osloviť voličov maďarskej národnosti, ktorí svoje hlasy v sobotu delili medzi kandidáta SMK Józsefa Berényiho a kandidáta Mosta-Híd Józsefa Nagya. ,,Ja si myslím, že moji spoluobčania maďarskej národnosti vedia, kto som a čo som urobil,“ povedal Mikuš. V tom čase považoval za svojho súpera v druhom kole Ivana Uhliarika.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok