Slováci majú v bankách nasporených vyše 25 miliárd eur

TASR
2.11.2013 10:00

Úspory Slovákov končia najčastejšie v bankách. Vyše polovicu všetkých svojich finančných prostriedkov majú totiž uloženú na účtoch či termínovaných vkladoch.

Slováci majú v bankách nasporených vyše 25 miliárd eur
TA3

Nižšie sumy však majú obyvatelia investované aj v podielových a dôchodkových fondoch či v životnom poistení. Pri príležitosti tohtotýždňového Svetového dňa sporenia o tom informovala Poštová banka.

Podľa štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) vklady obyvateľstva v bankách dosiahli v závere druhej tretiny tohto roka 25,4 miliardy eur, čo je medziročný nárast o takmer miliardu eur alebo 4,1 %. Aj naďalej v tejto oblasti dominujú terminované účty. Slováci na nich mali na konci augusta uložených 13,4 miliardy eur, čo predstavovalo takmer 53 % z celkového objemu peňazí uložených v bankách.

"Bežné účty tvorili z celkových vkladov Slovákov 30 % a boli vykázané v objeme 7,6 miliardy eur. Naša skúsenosť ale hovorí, že klienti bánk na bežných účtoch často držia sumy, ktorých sa nedotknú niekoľko mesiacov či rokov. Pre finančné prostriedky, ktoré klienti neplánujú v dohľadnej dobe minúť, je lepším riešením napríklad termínovaný vklad," upozorňuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Najčastejšími dôvodmi, prečo si Slováci ukladajú peniaze do bánk, sú rezervy na nečakané výdavky, bývanie, ale aj zabezpečenie svojich detí. V nemalej miere si však pravidelne šetria aj na dovolenku. V priemere mal Slovák v banke ku koncu augusta 2013 uložených necelých 4700 eur.

"Hoci sa Slováci označujú často za národ sporiteľov, naše úspory v prepočte na obyvateľa patria v rámci EÚ skôr medzi tie nižšie. Najmenej majú na účtoch v bankách Rumuni, a to 1338 eur na obyvateľa. Naopak, najväčšie úspory dosiahli obyvatelia Luxemburska, ktorí majú na účtoch v priemere takmer 87.000 eur," vyčíslila Sadovská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok