Ministerka Zvolenská čelí odvolávaniu na mimoriadnej schôdzi

TASR SITA TA3
24.10.2013 13:23

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) čelí v parlamente pokusu o odvolanie z funkcie. Predseda NR SR Pavol Paška totiž otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze zákonodarného zboru, ktoré svojimi podpismi iniciovali opoziční poslanci.

Dôvodom je kauza dvoch staníc záchranárskych vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne, ktoré päť dní nelietali, keďže nebolo ukončené výberové konanie.

Opozícia ministerku viní z toho, že v tomto čase nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval. Na odvolanie člena vlády však bez podpory Smeru-SD nemá dosť hlasov.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už vyhlásil, že Zvolenská má jeho plnú dôveru. Mimoriadnu schôdzu považuje za míňanie času a "hnusné divadlo". Podľa svojich slov by sa nečudoval poslancom vládneho Smeru-SD, keby opäť odišli z takejto schôdze a nenechali sa urážať. Jeho vláda tiež prijala uznesenie, že na vyslovenie nedôvery ministerke dôvod nevidí. "Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva je účelovým pokusom v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ku ktorému došlo v dôsledku tragickej autonehody," píše sa v stanovisku vlády.

Dôvod na svoje odvolanie nevidí ani Zvolenská. "Zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou," poznamenala. Predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD) po poslaneckom prieskume na ministerstve zdôraznil, že pokiaľ by sa v rámci výberového konania postupovalo inak, došlo by k porušeniu zákona.

Firme spájanej s Paškom sa podľa Lipšica veľmi darí

Pre niektorých ľudí z vlády Roberta Fica ide podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica v zdravotníctve hlavne o biznis a až potom o pacienta. V parlamentnej rozprave k návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej upriamil pozornosť na firmu Medical Group SK, v ktorej podľa Lipšica sedem rokov pôsobil súčasný predseda parlamentu Pavol Paška.

„Tej firme sa bude vďaka ďalšiemu veľkému biznisu dariť ešte viac,“ uviedol. Ide podľa neho o jedného z najväčších dodávateľov v rezorte zdravotníctva, firma vlani dodala všetkým štátnym nemocniciam lieky a iné tovary za vyše 30 mil. eur.

Jedným z najväčších obstarávateľov v rezorte zdravotníctva je podľa Lipšica štátny Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. „V dozornej rade súkromnej firmy, vlastniacej Medical Group a v dozornej rade štátneho Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb sedí jeden a ten istý človek, inžinier Robert Rigo,“ tvrdí Lipšic.

Podľa neho ide o ukážkový konflikt záujmov. Vlani v auguste dostala podľa Lipšica firma Medical Group Sk od tohto ústavu zákazku na dodanie liekov za 121 tis. eur. „Pred dvoma týždňami s ňou uzavrel znovu Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb ďalšiu rámcovú zmluvu, tentokrát na takmer pol milióna eur,“ upozornil Lipšic.

Ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa v tejto súvislosti Lipšic spýtal, kto po vlaňajších voľbách nominoval Roberta Riga do dozornej rady Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Záznam z úvodu mimoriadnej schôdze NR SR

Ministerstvo zdravotníctva ohrozilo životy, tvrdí Novotný

Ministerstvo zdravotníctva hrubým zanedbaním povinností ohrozilo zdravie ľudí na Slovensku a plnú zodpovednosť za to nesie šéfka rezortu Zuzana Zvolenská. "Pani ministerka Zvolenská nesie plnú politickú zodpovednosť za bezprecedentný päťdňový výpadok záchranného systému, ktorý nemá obdobu v modernej histórii Slovenska. Preto 40 ľudí podalo návrh na jej odvolanie," povedal v úvode schôdze parlamentu o vyslovení nedôvery ministerke poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Zlyhanie ministerstva zdravotníctva považuje za neospravedlniteľné.

Podľa Novotného, keď bol k nehode na Záhorí 13. septembra privolaný vrtuľník, žiaden nebol k dispozícii. "Záchranný systém zlyhal. Posádky v Trenčíne aj v Bratislave museli sedieť na zemi, pretože ministerstvo nestihlo dokončiť súťaž, 39-ročná ťažko ranená žena nedostala šancu, lebo ministerstvo zdravotníctva meškalo päť dní s vydaním povolení," vysvetlil poslanec za SDKÚ-DS.

Novotný upozornil na závažné pochybenia výberovej komisie na ministerstve zdravotníctva, ktorá o prideľovaní licencií rozhodovala. "Najprv si so všetkým dávala na čas, potom požadovala to, čo nebolo v súťažných podmienkach, a nakoniec nerozhodla v termíne," dodal Novotný. Zdôraznil, že dva dni pred vypršaním licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie.

"Viackrát som čítal, že ste neporušili zákon. Ale ako do zákona napísať ľudskosť a svedomie? Svojmu svedomiu neujdete. Viete, že vaši úradníci pochybili a vy ste neurobili nič," dodal Novotný. Zvolenskej pripomenul, že minister zdravotníctva Šagát v roku 2000 odstúpil po tom, keď cítil, že pre prezidenta Rudolfa Schustera možno neurobilo slovenské zdravotníctvo všetko, čo malo. "Cítil morálnu zodpovednosť," vysvetlil Novotný. Podobne abdikoval v roku 2006 po páde lietadla so slovenskými vojakmi v Hejciach minister obrany Liška. "Tiež cítil morálnu zodpovednosť," odkázal Novotný Zvolenskej.

Dôvody svojho odvolávania považuje Zvolenská za účelové

Za účelové a klamlivé označila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská spájanie tendra na licencie pre záchranárske vrtuľníky s ľudským nešťastím, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka. Poslancom predložila zvukový záznam, podľa ktorého mohol byť na mieste nehody vrtuľník z Nitry s doletom 25 minút. Prítomný lekár však tento vrtuľník podľa Zvolenskej nepotreboval. "Ak by lekár vrtuľník potreboval, priletel by,“ povedala počas mimoriadnej schôdze k návrhu na jej odvolanie. Zákon tak podľa nej ministerstvo zdravotníctva neporušilo a zdravotná starostlivosť bola riadne zabezpečená. "Vrtuľník z Bratislavy a Trenčína by doletel v rovnakom čase ako vrtuľník z Nitry,“ zdôraznila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok