Sestry rozložili stany, pozývajú Zvolenskú i Fica

SITA TA3 TASR
2.10.2013 13:28

Na protestnom zhromaždení pred úradom vlády sa zišlo približne 50 sestier a pôrodných asistentiek. Napriek chladnému počasiu sú odhodlané zotrvať na mieste až do piatku.

Výkriky "Bez sestier to nejde", či otázka "Kto sa o vás postará?" zneli dnes Námestím slobody pred Úradom vlády SR v Bratislave. Prišlo tam niekoľko desiatok sestier, ktoré sú nespokojné so situáciou v zdravotníctve, ako aj s riešením ich platovej otázky. Plánujú tu preto na výstrahu tri dni stanovať, strávia tu tak aj noc, pričom nevylučujú ďalšie akcie.

Podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaP )Moniky Kaveckej je teraz na ťahu vláda. Sestry však odkazujú, že len sľuby im už stačiť nebudú. Avizovali, že jeseň môže byť ešte "horúca".

Sestry prišli na výstražnú "stanovačku" s asi 20 stanmi v modrých rovnošatách, aké nosili kedysi. Chceli tým poukázať na to, že na ich postavení sa za 20 rokov nič nezmenilo. Niektoré, vrátane prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Ivety Lazorovej, prišli zase za bezdomovcov, čo má symbolizovať legislatívne bezdomovectvo.

Ako poznamenala Kavecká, sestry nielenže nemajú zákon o ich odmeňovaní, keďže ho Ústavný súd SR označil za protiústavný, ale problémom sú aj nové tresty pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce.

"Nestotožňujeme sa so systémom v zdravotníctve, ktorý v súčasnosti je," skonštatovala Kavecká a vyzvala kompetentných, aby nenútili sestry odchádzať za prácou do zahraničia. Upozornila, že pre sestry nie je problémom iba finančné ohodnotenie, ale aj ich veľmi zlé, niekedy až dehonestujúce postavenie v spoločnosti. Upozornila, že každý pacient si zaslúži milú a prívetivú sestru, pričom ony také chcú byť a prosia preto vládu, aby im to umožnila.

"Sestry sú chrbtová kosť zdravotníctva," vyhlásila Kavecká s tým, že bez sestier nie je možné poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. V ich požiadavkách ich dnes prišiel podporiť aj šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Zdôraznil, že pokiaľ má byť pacient spokojnejší, postavenie sestier sa musí zlepšiť.

Sestričku Janu z bojnickej nemocnice, ktorá prišla stanovať na námestie, hnevá, že zdravotníctvo je na chvoste spoločnosti a je plné problémov. Trápi ju tiež zlá finančná a spoločenská situácia sestier. V nemocnici, v ktorej pracuje, majú zatiaľ podľa jej slov sestry mzdy na úrovni zákona o platoch, kolektívnej zmluve, kde sú zakotvené, však končí platnosť.

Sestry dnes pripomenuli, že ich požiadavky rozdelené do sedem oblastí ešte v roku 2011 podporilo v petícii "Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?" takmer štvrť milióna ľudí. "Doteraz sa nenaplnili," zdôraznila Lazorová. Sestry nevolajú len po zlepšení ich platov, ale aj úprave postavenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb, či po kontrole a prehodnotení personálnych normatívov v nemocniciach. Teda toho, koľko pacientov pripadá na jednu sestru. Teraz to má byť okolo 30 chorých.

Na podporu stanového mestečka sa dnes protestovalo aj pred budovou Ústavného súdu v Košiciach. Sestry, ktoré nemohli na akcie prísť, majú solidaritu vyjadrovať pripnutím čiernej stužky na odev. Protestné akcie by mali byť iba začiatkom prejavu nespokojnosti sestier s riešením ich postavenia a platov. "Uvedomme si, že toto je len začiatok, veľké akcie nás ešte čakajú. Toto je výstražné stanové mestečko, najbližšie môžeme zabarikádovať konkrétne miesto," píše sa v liste sestrám od šéfky odborov, ktorý má TASR k dispozícii.

Aj zástupkyne sestier dnes avizovali razantnejší postup. "Mienime v týchto nátlakoch pokračovať, mienime ísť ďalej, aby sme si vymohli to, čo sme už raz absolvovali a to, čo nám patrí," upozornila Lazorová po dnešnom stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. Sestry plánujú v piatok (4.10.) doručiť na Úrad vlády SR návrh memoranda, ktoré by malo zhrnúť ich požiadavky.

Konkrétnosti zatiaľ prezradiť nechcú. Pripustili však, že má ísť o obdobné memorandum ako ešte s vládou Ivety Radičovej uzavreli lekári. Jeho podpis vtedy znamenal koniec akcie hromadných výpovedí lekárov.

Akcia má byť smerovaná na vládu a ministerstvo zdravotníctva s cieľom dofinancovať zdravotníctvo, stransparentniť a prijať legislatívnu normu pre odmeňovanie sestier a pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov. Sestry na ňu pozývajú predstaviteľov parlamentu aj exekutívy. Zatiaľ medzi nich prišli niektorí opoziční poslanci zo SaS či prezidentský kandidát Andrej Kiska.

sestry_11.jpg
sestry_05.jpg

Záznam z tlačovej besedy šéfky OZSaP M. Kaveckej

Záznam z tlačovej besedy Z. Zvolenskej pred rokovaním so zdravotnými sestrami

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok