Väčšina rukojemníkov v Nairobi by mala byť v bezpečí

TASR TA3
22.9.2013 07:19

"Väčšinu" rukojemníkov zadržiavaných ozbrojencami napojenými na somálske islamistické hnutie aš-Šabáb v nákupnom centre v kenskom hlavnom meste Nairobi dnes oslobodili, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na kenské armádne zdroje.

Väčšina rukojemníkov by mala byť v bezpečí

Kenské bezpečnostné zložky podľa nich prevzali kontrolu nad väčšou časťou nákupného strediska. Armáda prostredníctvom sociálnej siete Twitter informovala, že počas operácie zameranej na ukončenie rukojemníckej drámy utrpeli zranenia najmenej štyria vojaci.
"Vynakladáme všetko úsilie na to, aby sa vec čo najrýchlejšie ukončila", dodala armáda.
Počet rukojemníkov nebol bezprostredne známy, ale podľa kenskej televízie NTV ich môže byť asi 30. Do objektu podvečer vstúpili aj jednotky osobitného určenia izraelskej armády, informovala kenská televízia. Útok na obchodné centrum podniklo v sobotu napoludnie asi desať ozbrojencov napojených na somálske islamistické milície aš-Šabáb, ktoré kenskému vedeniu ako dôvod akcie uviedli vyslanie kenských jednotiek do Somálska, kde v rámci afrických mierových zborov bojujú s islamistami.

Veliteľ kenských jednotiek osobitného určenia generál David Kimaiyo dnes večer vyzval blogerov a používateľov sociálnych sietí, aby rukojemníkom dali vedieť, že ich "záchrana je blízko".
Počet rukojemníkov nie je známy, ale podľa kenskej televízie NTV ich môže byť asi 30. Útočníci ich údajne porozmiestňovali na rôzne miesta v nákupnom centre, ktoré je obkľúčené kenskými bezpečnostnými zložkami. Do objektu podvečer vstúpili aj jednotky osobitného určenia izraelskej armády, informovala kenská televízia. Útok na obchodné centrum podniklo v sobotu napoludnie asi desať ozbrojencov napojených na somálske islamistické milície aš-Šabáb, ktoré kenskému vedeniu ako dôvod akcie uviedli vyslanie kenských jednotiek do Somálska, kde v rámci afrických mierových zborov bojujú s islamistami.
Útočníci v nákupnom centre spustili paľbu, ktorej podľa najnovšej bilancie padlo za obeť najmenej 68 ľudí. Kenské úrady sa obávajú, že konečná bilancia obetí bude oveľa vyššia - okrem iného aj pre to, že islamistické komando má ešte stále dostatok zbraní a munície a útočí na zasahujúce jednotky.
V teroristickom komande je podľa kenskej televízie aj jedna žena. Ide o mladých ľudí vo veku 20 až 27 rokov; sú medzi nimi údajne traja Američania, jeden Brit, jeden Fín a jeden Kanaďan, ako aj dvaja Somálčania a jeden Keňan.
Kenské úrady medzičasom vyzvali hotelierov, aby preverili, či sa v sobotu vrátili všetci ich ubytovaní hostia. Údaje o tom sú nevyhnutné pre vypracovanie bilancie obetí a ich identifikáciu.
V súvislosti s veľkým počtom ranených Kenský Červený kríž vyzval darcov, aby prišli darovať krv. Ako konštatujú tlačové agentúry, na pomoc obetiam útoku sa v krajine začala finančná zbierka.

Nákupným centrom v kenskom Nairobi, kde skupina islamistických útočníkov od soboty zadržiava skupinu rukojemníkov, otriasol dnes podvečer mohutný výbuch.
Podľa reportéra agentúry AP, ktorý je blízko nákupného centra Westgate Mall, išlo o najsilnejšiu explóziu počas vyše 30 hodín trvajúcej drámy. Po výbuchu nastalo ticho.

Minister novinárom povedal, že v nákupnom centre Westgate sa podľa predpokladov stále nachádza 10 až 15 útočníkov. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť ich totožnosť, bližšie detaily však neposkytol, informovala tlačová agentúra Reuters.

Minister dodal, že 175 ľudí previezli do nemocnice a z centra evakuovali celkovo viac než 1000 ľudí. Bezpečnostné sily podľa neho "izolovali" útočníkov, avšak nenadviazali s nimi kontakt.

Z obchodného centra bolo znova počuť streľbu a výbuchy

Streľbu a výbuchy bolo počuť dnes ráno z obchodného centra v kenskej metropole Nairobi, kde islamskí extrémisti zadržiavajú neznámy počet rukojemníkov po tom, ako tam v sobotu zabili najmenej 39 a zranili 300 ľudí.

Krátko po streľbe vyniesli z centra dvoch zranených príslušníkov bezpečnostných síl, informoval novinár tlačovej agentúry Associated Press z miesta drámy. Agentúra DPA uviedla, že zvnútra bolo počuť aj výbuchy. Miestna televízia ntv neskôr oznámila, že bezpečnostné sily dostali pod kontrolu prvé dve podlažia.

Keňa zranení (SITA).jpg

Medzi oficiálne potvrdenými obeťami sú zatiaľ štyria cudzinci - dvaja Francúzi a dvaja Kanaďania. Úrad kanadského premiéra Stephena Harpera vo vyhlásení uviedol, že jednou z obetí je diplomatka Annemarie Deslogesová, ktorá pracovala na ministerstve pre občianstvo a prisťahovalectvo.

Najmenej 18 maskovaných páchateľov vtrhlo v sobotu okolo poludnia do nákupného centra Westgate v Nairobi, ktoré vyhľadávajú aj cudzinci a bolo v tom čase zaplnené. Ide o najhorší útok v Keni od bombového útoku na veľvyslanectvo USA pred 15 rokmi.

Boj s teroristami pokračuje aj počas noci. Z priestorov nákupného centra bolo opakovane počuť streľbu. Útočníci medzitým prepustili päť rukojemníkov.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta v televíznom príhovore avizoval tvrdý postup proti osobám zodpovedným za teroristický útok. Zároveň oznámil, že sám pri ňom prišiel o niekoľko príbuzných.

K útoku sa neskôr prihlásili somálske islamistické milície aš-Šabáb. "Čo Keňania zažívajú vo Westgate, je vyvažujúca spravodlivosť za zločiny spáchané ich armádou," uviedli milície na konte na sociálnej sieti Twitter, ktoré bolo následne zrušené. Islamisti si však zakrátko založili nové.

Militantná skupina prepojená so sieťou al-Káida v Somálsku bojuje proti vojakom z mierových zborov z Kene a ďalších afrických krajín. Aš-Šabáb v ďalšom vyhlásení na sieti Twitter uviedol, že kenská vláda dostala viacero výziev, aby stiahla svoje jednotky zo Somálska, ak nechce čeliť "vážnym dôsledkom". Vláda však k opakovaným varovaniam "zostala hluchá".

Kriminalita je všeobecne veľkým problémom v Nairobi. Niektorým štvrtia metropoly je dobré vyhnúť sa aj počas dňa. Mesto trápi rozsiahla chudobu a zlé životné podmienky mnohých obyvateľov. Asi 60 percent z viac ako 3,5 milióna jeho obyvateľov žije v slumoch.

Keňa nemocnica (SITA).jpg

Bezpečnostná rada OSN odsúdila teroristický útok v Nairobi

Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes odsúdila sobotňajší útok ozbrojených islamistov na návštevníkov obchodného centra v kenskej metropole Nairobi a v súvislosti s touto tragédiou vyjadrila podporu úradom a občanom Kene.

"Členovia Bezpečnostnej rady potvrdzujú, že terorizmus vo všetkých svojich formách a prejavoch predstavuje jednu z najvážnejších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Akýkoľvek teroristický čin je neospravedlniteľný, bez ohľadu na motív a na to, kedy a kto ho spáchal," píše sa vo vyhlásení Bezpečnostnej rady OSN.

BR OSN opätovne potvrdila svoje "odhodlanie bojovať proti všetkým formám terorizmu", ako to ukladá Charta OSN.

Tajomník kenskej vlády Francis Kimemia v noci nadnes informoval, že útoku islamských extrémistov na nákupné centrum si vyžiadal najmenej 39 mŕtvych a takmer 300 zranených.

Podľa amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho medzi mŕtvymi nie sú občania USA, no niekoľko amerických občanov utrpelo zranenia. Zahynula však manželka cudzinca pracujúceho pre Americkú agentúru pre medzinárodný rozvoj (USAID).

Po útoku v Niarobi boli uvedené do stavu vysokej pohotovosti uvedené aj bezpečnostné zložky v druhom najväčšom kenskom meste Mombasa. Informoval o tom denník Daily Nation.

Keňa utok (SITA).jpg

Na pomoc v Nairobi prišli Izraelčania, MZV eviduje v krajine 10 Slovákov
Izraelskí bezpečnostní poradcovia pomáhajú bezpečnostným zložkám v Keni ukončiť obliehanie luxusného nákupného centra Westgate Mall v Nairobi, kde islamskí militanti zabili od sobotňajšieho poludnia najmenej 59 ľudí, vrátane cudzincov, a zadržiavajú rukojemníkov. S odvolaním sa na izraelský bezpečnostný zdroj to oznámila agentúra Reuters.
Podľa riaditeľa tlačového odboru slovenského ministerstva zahraničných vecí Petra Suska je v súčasnosti v Keni 10 Slovákov, ktorí sa pred vycestovaním dobrovoľne zaregistrovali cez stránku ministerstva. Diplomatická služba ich všetkých obvoláva. Tí, ktorým sa podarilo dovolať, sú v poriadku. Ani jeden z nich sa nenachádzal v obchodnom centre v kenskej metropole Nairobi. Ministerstvo neregistruje žiadny telefonát od Slovákov so žiadosťou o pomoc.
Kenský Červený kríž citoval polícia, ktorá povedala, že nezvestných je 49 ľudí, čo by podľa agentúry Associated Press mohol byť počet rukojemníkov zadržiavaných islamistickými militantmi v nákupcom centre. V komplexe zostalo údajne ešte 10 až 15 útočníkov a kenská armáda a polícia ho obliehajú, pričom ich prioritou je zachrániť čo možno najviac ľudských životov.
Zdroj agentúry Reuters zdôraznil, že "izraelskí poradcovia pomáhajú pri ... stratégii, ale žiadni Izraelčania nie sú zapojení do bezprostrednej prepadovej operácie" nákupného centra Westgate Mall.
BBC informovala, že do oblasti sa presunuli ďalší vojaci a nad oblasťou krúžia vrtuľníky.
Americká ambasáda v Nairobi varovala svojich občanov a zamestnancov ambasády, aby nevychádzali von, vyhýbali sa veľkým zhromaždeniam na verejných miestach a okoliu Westgate Mall. Americká vláda tiež pozastavila cesty všetkých svojich zamestnancov v Nairobi "až do odvolania".
Nairobská nemocnica oznámila, že sa jej minuli zásoby krvi.

Slovenský rezort diplomacie útok odsúdil

Slovenský retort diplomacie dôrazne odsudzuje sobotný (21. 9.) útok teroristov v nákupnom centre Westgate v kenskej metropole Nairobi. "Kategoricky odmietame všetky prejavy agresie a terorizmu," uvádza vo vyhlásení tlačový odbor ministerstva.
Útok považujú za snahu o oslabenie angažovanosti Kene a celého medzinárodného spoločenstva pri budovaní mieru a stability v regióne východnej Afriky a Afrického rohu a zlepšovaní života jej občanov. Ministerstvo zvlášť odsudzuje rasovo a nábožensky motivované útoky proti civilnému obyvateľstvu a ich cielenie na kresťanov.
V tejto súvislosti vyjadrilo hlbokú sústrasť príbuzným obetí. Rovnako verí, že sa podarí oslobodiť všetkých zadržiavaných rukojemníkov. V prípade potreby je Slovensko pripravené poskytnúť Keni pomoc a súčinnosť v boji s teroristami.
V krajine je podľa riaditeľa tlačového odboru rezortu zahraničných vecí Petra Suska 10 Slovákov, ktorí sa pred vycestovaním dobrovoľne zaregistrovali cez stránku ministerstva. Diplomatická služba ich všetkých obvoláva. Tí, ktorým sa podarilo dovolať, sú v poriadku. Ani jeden z nich sa nenachádzal v danom obchodnom centre. Ministerstvo neregistruje žiadny telefonát od Slovákov so žiadosťou o pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok