V parlamente sa v noci strhla bitka o papierovú maketu premiéra Fica

TA3 TASR SITA
18.9.2013 06:43

V národnej rade to v noci pri odvolávaní premiéra Roberta Fica opäť poriadne vrelo. Okrem slovných útokov bolo pár poslancov v národnej rade svedkami ďalšej bitky. Všetko to mala spôsobiť papierová maketa Roberta Fica. Rokovanie aj napriek tomu pokračovalo celú noc a pokračuje až do teraz.

Predseda poslaneckého klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Jozef Viskupič skončil po fyzickej potýčke s piatimi poslancami Smeru s jeden a pol centimetrovou tržnou ranou v ústach a pomliaždeninami svalov, na ktorých má otlačené ruky. "Mal som vysoký tep, dostal som dve injekcie," povedal Viskupič pre tlačovú agentúru SITA v noci po vyšetrení parlamentnou zdravotnou službou.

Poslanci Smeru po hlasovaní o zmene programu mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR SR) o odvolávaní premiéra Roberta Fica chceli z rokovacej sály vyniesť papierovú maketu zobrazujúcu Fica vo futbalovom drese s nápisom "Daroval Slovensko zbohatlíkom". Tú po odchode premiéra Fica ešte na začiatku mimoriadnej schôdze priniesol poslanec Igor Matovič (OĽaNO).

Poslanci Matovič a Viskupič sa snažili maketu získať späť a medzi poslancami Smeru a Viskupičom sa už mimo rokovacej sály strhla fyzická potýčka. "Pre mňa z nepochopiteľných príčin sa na mňa vrhlo päť podnapitých poslancov Smeru. Pod znôškou vulgarizmov som bol takmer prehodený cez zábradlie," tvrdí Viskupič.

Predseda klubu OĽaNO to pripisuje alkoholu, ktorý z poslancov vraj aj cítil. "Nieslo sa to vo výrazne vulgárnom tóne o tom, čo mi všetko rozbijú a ako dopadnem. Bol to amok vyvolaný alkoholom," skonštatoval Viskupič. "Nechápem to, keďže s tými poslancami sa poznám a prichádzam s nimi dosť často do styku," poznamenal.

"Nijako som im to neoplácal. Dúfam, že na rokovaní mandátového a imunitného výboru prikročíme k nejakým krokom a dohodneme sa na klube, ako postupovať proti nepochopiteľnému správaniu poslancov zjavne pod vplyvom alkoholu. Verím, že im úplne nepreplo, aj keď ich to neospravedlňuje, keďže predtým hlasovali o dosť dôležitých bodoch pokračovania schôdze o odvolávaní premiéra," uzavrel Viskupič.

Opoziční poslanci po konflikte žiadali, aby boli poslanci NR SR podrobení testu na prítomnosť alkoholu v krvi. "Z ich výzoru tváre (poslancov Smeru, pozn. red.) bolo jasné, že sú pod vplyvom alkoholu," vyhlásil Matovič. Podobný postoj vyjadrili viacerí opoziční poslanci, ktorí jeho návrh podporili. Plénum však pre nebolo pre nedostatok prítomných poslancov uznášaniaschopné a o bode sa preto napokon nehlasovalo.

Poslanci Národnej rady SR prerušia mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať premiéra Roberta Fica o siedmej hodine ráno. Následne budú od deviatej hodiny pokračovať v 23. riadnej schôdzi a v mimoriadnej schôdzi venovanej odvolávaniu premiéra budú pokračovať v stredu o 19:00. Tento návrh predložený predsedom parlamentu Pavla Pašku totiž podporili poslanci Smeru.

"Vy pošliapavate demokraciu, zneužívate moc veľmi hrubým spôsobom. Robíte si z ľudí, parlamentu a ústavy dobrý deň. Čo tu predvádzate je svinstvo," reagovala poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská.

Matovič (SITA).jpg
Martvoň (SITA).jpg
Matovič bitka (SITA).jpg
Matovič vs. Smer (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok