Štátnici chcú v Ríme reštartovať 60 rokov starý európsky projekt

TA3 ČTK
24.3.2017 10:29

Odhodlanie pokračovať spoločne v šesťdesiatročnom európskom projekte chcú dať v sobotu v Ríme najavo prezidenti a predsedovia vlád 27 krajín Európskej únie.

Štátnici chcú v Ríme reštartovať 60 rokov starý európsky projekt
SITA/AP

Výročie podpísania Rímskych zmlúv

Neformálny summit prijme deklaráciu, ktorá zdôrazňuje, že lídri štátov chcú v budúcom desaťročí Európu bezpečnú, prosperujúcu a schopnú uspieť vo svetovej konkurencii, ale aj sociálne zodpovednú. "Európa je našou spoločnou budúcnosťou," znie posledná veta v návrhu deklarácie.

Summit v Ríme sa koná pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, jedného zo základných stavebných kameňov európskej integrácie. Politici sa stretnú len niekoľko dní pred tým, ako Londýn oficiálne v súlade s pravidlami EÚ oznámi svoj zámer z bloku vystúpiť. Práve minuloročné referendum, ktoré rozhodlo o odchode Veľkej Británie z EÚ, odštartovalo sériu neformálnych rokovaní ostatných 27 štátov Únie. Tie sa napríklad stretli vo formáte, označovanom EÚ27, vlani v septembri v Bratislave a tento rok na Malte.

V liste, ktorým Donald Tusk pozval politikov do talianskeho hlavného mesta, zdôraznil, že stretnutie bude príležitosťou potvrdiť trvajúcu platnosť projektu EÚ a zriadiť spoločnú víziu na ďalšie roky.

Obavy z viacrýchlostnej Európy

Napriek tomu sa už medzi hlavnými mestami a bruselskou centrálou EÚ rokuje predovšetkým o obsahu a význame stále častejšie spomínanej "viacrýchlostnej Európy". Predovšetkým krajiny z východného bloku sa obávajú, že by rozdiely v tempe integrácie mohli nakoniec znamenať ich vyradenie z rozhodovania o niektorých témach.

"Budeme postupovať spoločne, rôznym tempom a s rôznou intenzitou tam, kde je to potrebné, ale rovnakým smerom, ako sme to robili v minulosti," stojí v návrhu deklarácie. Text, ktorý sa v prípravných rokovaniach niekoľkokrát menil, pripomína, že vyšší stupeň integrácie zostáva v súlade so zmluvami otvorený aj pre tých, ktorí sa prípadne rozhodnú pridať neskôr.

Český premiér Bohuslav Sobotka bude podľa vládou schváleného mandátu pre summit presadzovať, aby bola v deklarácii zdôraznená potreba zabezpečiť občanom Európskej únie bezpečnosť a prosperitu. "Našim cieľom je dosiahnuť, aby Európa bola efektívnejšia, užitočnejšia pre svojich občanov a menej byrokratická," dodal premiér.

Slávnostné rokovania sa budú konať v priestoroch, kde boli pred šesťdesiatimi rokmi podpísané zmluvy o vytvorení Európskeho hospodárskeho spoločenstva a Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok