Cameron tvrdí, že má dôkazy o použití chemických zbraní v Sýrii

TASR TA3 SITA
6.9.2013 07:27

Britský premiér David Cameron vraj má dôkazy, že v Sýrii bol počas útoku z 21. augusta, použitý plyn sarin. Údajne mu to potvrdilo laboratórium, ktoré skúma vzorky získané z miesta útoku.

Putin s Cameronom nadránom debatovali o Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin počas noci zo štvrtka na piatok prediskutoval sýrsku otázku s britským premiérom Davidom Cameronom, s ktorým sa stretol v rámci summitu skupiny G20 v Petrohrade. Ruské tlačové agentúry o tom informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého "si strany ešte raz vymenili názory týkajúce sa situácie v Sýrii". Rozhovor sa uskutočnil po debate s ostatnými lídrami G20 počas večere za zatvorenými dverami a následnom kultúrnom programe trvajúcom zhruba do druhej hodiny nadránom (0:00 SELČ). Putin a Cameron pritom zároveň "potvrdili svoj úmysel pokračovať v rozvíjaní spolupráce v širokom spektre záležitostí", dodal Peskov.

USA zvažujú výcvik sýrskych povstalcov americkou armádou

Výcvik by prebiehal mimo územia Sýrie a jedným z jeho možných dejísk by mohlo byť Jordánsko. K žiadnemu rozhodnutiu v tejto súvislosti doposiaľ nedošlo, diskusie však prebiehajú na vysokej úrovni v rámci vlády USA, píše AP. Informácie prichádzajú v čase, keď Obamova administratíva nabáda Kongres, aby schválil limitované vojenské údery proti sýrskej vláde ako odvetný krok za údajný chemický útok z 21. augusta.

Návrh využiť americkú armádu na výcvik povstalcov by vyhovel požiadavkám niektorých poslancov vrátane vysokopostaveného republikánskeho senátora Johna McCaina o väčšiu aktivitu vo výcviku a vyzbrojovaní sýrskej opozície.

CIA poskytuje výcvik vybraným skupinám rebelov vo výcvikovom tábore v Jordánsku v oblasti komunikačných vybavení a niektorých moderných zbraní. Nová diskusia sa sústreďuje na otázku, či má misiu prevziať americká armáda. Potom by výcvik mohli dostávať stovky či tisícky miesto doterajších niekoľkých desiatok sýrskych rebelov.

Uvedenie nového výcvikového programu vykonávaného americkou armádou by si pravdepodobne vyžiadalo čas a zrejme by sa nezačalo pred potenciálnym vojenským úderom na Sýriu, píše AP.

Pentagón má v Jordánsku v súčasnosti 1000 vojakov. Sú medzi nimi aj inštruktori pracujúci s jordánskymi jednotkami. Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Patrick Dempsey na pôde Kongresu povedal, že americká armáda bude v prípade potreby pripravená na rozsiahlejší výcvik sýrskej opozície.

Pan Ki-Mun na summite G20 odmietol vojenský zásah voči Sýrii

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa na summite krajín G20 v Petrohrade vo štvrtok opätovne vyjadril proti vojenskému úderu voči Sýrii. Informovala o tom agentúra DPA.

Vo svojom prejave pred hlavami vlád a štátov v Petrohrade odmietol aj dodávky zbraní zainteresovaným stranám konfliktu. "Neexistuje vojenské riešenie," dodal Pan.

Miesto toho by sa podľa neho na konferencii v Ženeve nájsť politické riešenia, upozornil. Generálny tajomník svetovej organizácie zároveň požiadal o dodatočnú humanitárnu pomoc vo výške 3,3 miliárd eur.

Analýza expertov môže pomôcť objasniť okolnosti chemického útoku

Analýza amerických expertov na zbrane môže objasniť kľúčovú otázku v súvislosti s chemickým útokom v Sýrii z 21. augusta - ako sa z rakiet mohlo uvoľniť toľko jedovatého plynu, že dokázal pripraviť o život 1426 ľudí. Uviedla to dnes agentúra DPA.

Analýza dvoch nezávislých amerických odborníkov na zbrane môže byť užitočná pre USA i ďalšie západné krajiny, ktoré sú presvedčené, že za chemický útok je zodpovedný režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 

Fyzik z Massachussetského inštitútu technológie Theodore A. Postol a expert na jadrové hlavice Richard M. Lloys zrealizovali svoju štúdiu založenú na fotografiách a videozázname vraku z predmestia sýrskej metropoly Damask, kde sa útok 21. augusta odohral.

Postol agentúre DPA vo štvrtok poskytol kópiu svojej analýzy. Jej záverom bolo, že rakety na fotografiách mohli byť schopné niesť do 50 litrov smrtiaceho sarínu, píše DPA. O štúdii informoval aj denník New York Times.

Experti uviedli, že ich analýza vyvracia predchádzajúce tvrdenia, podľa ktorých rakety neboli schopné niesť dostatočné množstvo sarínu, ktorý spôsobil uvedené množstvo obetí.

Postol a Lloyd podľa agentúry DPA vykonali rozsiahlu analýzu fotografií a videí zverejnených na internete, na ktorých boli zachytené trosky viacerých rakiet. Dospeli k názoru, že rakety boli upravené a dômyselne navrhnuté na to, aby dokázali uniesť toľko sarínu, ktorý by zabil 1426 ľudí.

Takýto počet obetí chemického útoku uvádza administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu."Nemám informácie o tom, koľko kanistrov bolo vypálených, ani o tom, kam dopadli," povedal pre DPA Postol. "Ale ak sa pokúšate o nepriamy argument že zahynulo viacero ľudí, toto to zaručene podporuje,"dodal.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok