Oficiálne štartuje Národná bločková lotéria

TA3, TASR
1.9.2013 11:40

Hodnota bločku musí byť minimálne jedno euro a zákazníci budú musieť svoj pokladničný doklad zaregistrovať.

MF SR: Bločková lotéria na Slovensku má obrovský edukačný potenciál

Národná bločková lotéria je podľa Ministerstva financií SR v rámci Európskej únie jedinečný projekt. Okrem Slovenska v súčasnosti funguje bločková lotéria na Taiwane a Malte. V Gruzínsku ale tamojšia vláda lotériu pozastavila. Podľa poradcu ministra financií Radka Kuruca dôvodom však nebol jej neúspech. "Skutočnosť je taká, že gruzínska bločková lotéria bola od začiatku postavená ako projekt, ktorý mal zvýšiť počet ľudí zapojených do tamojšej štátnej lotérie. A to sa aj podarilo, dokonca vo vyššej miere, ako sa očakávalo. Lotéria nebola zrušená, ale pozastavená. Nie preto, že bola neúspešná, ale preto, že jednoducho splnila svoj účel," vysvetlil Kuruc.

Ministerstvo financií chce prostredníctvom lotérie na Slovensku bojovať najmä proti daňovým únikom. Podľa ministra financií Petra Kažimíra má bločková lotéria na Slovensku aj veľký edukačný potenciál. "Bločkovú lotériu vnímame ako šancu, ktorá umožní namiesto represie prinášať osvetu. Neplatenie daní je odrazom morálky celej spoločnosti a preto má obrovský edukačný potenciál," uviedol Kažimír.

"Občania by nemali zabudnúť, že v Národnej bločkovej lotérii budú platiť všetky pokladničné bločky, ktoré budú vydané už túto nedeľu. Treba si ich odložiť, pretože každý bloček môže byť výherný," pripomenul generálny riaditeľ spoločnosti TIPOS Ladislav Kriška.

Prvá registrácia bločkov bude možná od 16. septembra. Bezplatná bude registrácia formou mobilnej aplikácie, cez internet alebo v partnerských obchodných sieťach. Takisto bude možná na ktoromkoľvek zbernom mieste spoločnosti Tipos, za čo zaplatia Slováci 0,20 eura, za registráciu prostredníctvom SMS 0,12 eura. Bloček však nemôže byť starší ako dva mesiace a každý pokladničný doklad je možné do lotérie prihlásiť iba raz.

Prvé žrebovanie sa uskutoční 30. septembra. Výherné registračné kódy pokladničných dokladov zverejní spoločnosť Tipos 2. októbra 2013. Každých 14 dní tak 10 výhercov získa finančnú výhru v hodnote od 100 do 10.000 eur. Každých 28 dní sa budú žrebovať výhercovia Druhej šance, v ktorej výhrou je osobný automobil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok