Zomrel Jozef Babušek, autor komiksov o Jožinkovi

TASR
23.8.2013 10:10

Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel 22. augusta večer zakladateľ slovenského komiksu Jozef Babušek. Pre TASR to uviedla Barbora Piovarčiová z tlačového oddelenia Mestského úradu Piešťany. Jozef Babušek sa narodil 3. septembra 1921 v Bratislave.

Zomrel Jozef Babušek, autor komiksov o Jožinkovi

Preslávil sa najmä komiksovým seriálom Jožinko, dieťa svojich rodičov, ktorý vydával v humoristickom časopise Roháč pod pseudonymom Jozef Schek.

"Nikdy nemal rád pozornosť sústredenú okolo jeho osoby. Napriek tomu bol jedinečný. Bol zakladateľom slovenského komiksu a moderného kresleného humoru u nás," uviedla Piovarčiová. Dodala, že mesto v súvislosti so smutnou udalosťou pripravuje spomienkové stretnutie k životu a dielu Jozefa Babuška.

Babušek otvoril svoju komiksovú premiéru v satirickom a silne protikomunistickom časopise ŠIDLO už v roku 1947, keď pod vplyvom detského čítania francúzskeho magazínu Robinson kreslil nemé príbehy utekajúceho lupiča. Táto činnosť mu však obratom priniesla kádrovú škvrnu, ktorá sa s ním vliekla dlhé desaťročia – ako buržoázny živel bol vyhodený v roku 1948 z vysokej školy tesne pred jej ukončením.

Roky trávil ako priemyselný výtvarník, neskôr študoval diaľkovo kunsthistóriu, odbor cirkevná architektúra. Absolvoval ju ako 44-ročný, lenže tento rok okrem čerstvého diplomu pre neho znamenal ešte viac: Priniesol mu dlhoočakávaný prelom. Začal totiž kresliť, pre neblahú minulosť radšej pod pseudonymom utvoreným z konca pôvodného priezviska, príbehy Jožinka, dieťaťa svojich rodičov v humoristickom časopise Roháč. S prestávkou v roku 1975 pri ňom vydržal až do roku 1988 a postaral sa o najdlhší komiks v československej histórii.
Jozef Schek však súbežne namaľoval úplne odlišným štýlom realistický (a okrem toho prvý sci-fi) komiks v Československu: Desiata planéta.

Pražskou jarou v roku 1968 začalo Schekove "české obdobie", do ktorého patria hlavne diela: Zajatec, Zrub u zlatého kľúča, Traja robinzoni, Prázdniny u zřícené tvrze, Srub v bílém údolí, Klíč k majáku, Tajemství majáku, Poklad Inků a Zámek rodu Spadů. Táto éra trvala desať rokov.

Potom sa Jozef Schek s českým biotopom lúči a začne nahromadené sily ventilovať vo vrcholnej fáze svojej tvorby – tentokrát už na slovenskej polovici republiky. Od roku 1973 vznikol na Slovensku dvojtýždenník Elektrón (obdoba českej Vedy a techniky mládeži). Pre toto periodikum Schek tvorí dvojstrany vedeckofantastických komiksov (väčšinou podľa scenára Kamily Staškovej). Táto spolupráca trvala úctyhodných 31 rokov (1960 – 1991). V roku 1987 autor krátkym článkom Spomienky tušom zaliate v Elektróne oznámil, že sa lúči a odchádza na odpočinok. Na ranč v Považskom Inovci alebo do Piešťan. Napriek tomu však v roku 1991 ako definitívne lúčenie komiksom predstavil Knihu džungle pre detský Ohník. Toto dielo je unikátne hlavne tým, že predstavuje tretí výrazný autorov štýl.

V roku 2003 vydalo české vydavateľstvo BB Art Velkú knihu komiksú. V roku 2007 sa stal laureátom ocenenia Kultúrna osobnosť roka 2006 mesta Piešťany, ktorú mu udelil primátor Remo Cicutto. Jozefa Babuška odborníci zaraďujú medzi najväčšie československé komiksové esá a zakladateľa modernej slovenskej karikatúry. Autorovu tvorbu vari najvýstižnejšie v knihe vyjadril výtvarník Ivo Hejcman slovami: "Keď maľoval, hľadal krásu. Keď kreslil humor, hľadal láskavosť. Jedine z pozície láskavosti je humor očisťujúci."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok