Slovensko získalo od Poliakov na ZOH 2022 len alpské lyžovanie

SITA
22.8.2013 16:16

V rámci kandidatúry Krakova na zimné olympijské hry 2022 je definitívne, že v prípade jej úspechu by sa na Slovensku uskutočnili len súťaže v alpských lyžiarskych disciplínach. V minulosti sa uvažovalo aj o ďalších športoch vrátane hokeja, ale to nepovoľuje platné znenie Olympijskej charty.

Slovensko získalo od Poliakov na ZOH 2022 len alpské lyžovanie
SITA

Predstavitelia poľskej strany vo štvrtok definitívne potvrdili záujem o spoluprácu pri alpskom lyžovaní, ktorého centrom by bola Demänovská dolina a stredisko Jasná.

"Toto oznámenie bolo pre nás kľúčové. Berieme ho ako základnú a pozitívnu informáciu pre Slovensko a Žilinský samosprávny kraj. Môžeme sa ukázať a prezentovať, že máme vhodné strediská a vieme zorganizovať kvalitné podujatie," povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja a od štvrtka nový šéf slovenskej časti prípravného výboru kandidatúry ZOH 2022 Juraj Blanár.

Slovensko bude musieť okrem športovej infraštruktúry dobudovať v prípade úspechu najmä dopravnú. Jasná je už v súčasnosti strediskom s certifikátom FIS. Mnohé projekty na vybudovanie infraštruktúry sú už v súčasnosti v štádiu príprav či realizácie. Vo štvrtok na zasadnutí prípravného výboru si jeho členovia stanovili harmonogram všetkých prác a príprav potrebných dokumentov. Za samotnú kandidatúru bude priamo zodpovedná poľská strana.

Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) pripravuje v Jasnej viaceré vrcholné podujatia. Už na budúci rok budú svahy Chopka hostiť majstrovstvá sveta juniorov v alpskom lyžovaní, o rok neskôr Európsky pohár mužov. Pre rok 2017 by chcela SLA získať Svetový pohár žien a potom sa počíta aj s rovnakým podujatím mužov. "Už desať rokov sa snažíme o zaradenie do Svetového pohára. V nasledujúcich rokoch by sa to mohlo podariť. Ak by sme uspeli s kandidatúrou ZOH 2022, poslednou testovacou súťažou by bol mužský Svetový pohár. Máme harmonogram všetkých prác, pripravujeme podklady, aby sme mohli mať aj trať pre mužský zjazd," doplnila prezidentka SLA Jana Gantnerová.

Slovenskú stranu tlačil čas, keďže prípravné práce chcela uzavrieť a nemala dostatok informácií z Poľska. Po štvrtkovom rokovaní je všetko vyriešené a v októbri môže ísť do vlády SR materiál so všetkými konkrétnymi bodmi. "Potrebovali sme s Poliakmi definitívnu dohodu, čo bude na Slovensku. Dohodli sme sa," dodal František Chmelár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok