Počty nezamestnaných sa znížili, ale je ich viac ako pred rokom

TASR TA3
20.8.2013 12:43

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v júli tohto roku na Slovensku úroveň 13,99 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom tak poklesla o 0,26 percentuálneho bodu. Vyplýva to z najnovších štatistík Úradu práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), ktoré dnes zverejnil na svojej internetovej stránke.

Nezamestnanosť vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu dosiahla v júli 15,22 %. Medzimesačne to predstavovalo pokles o 0,27 percentuálneho bodu. Celkovo sa tak v júli tohto roku uchádzalo na Slovensku o prácu 410.868 ľudí. V porovnaní s júnom to predstavovalo pokles o 7.300 osôb.

Medzimesačný pokles miery nezamestnanosti sa pritom dosiahol vo všetkých krajoch. Najvýraznejší, o 0,58 bodu dosiahol Košický kraj. "Na okresnej úrovni dosiahlo v júli 2013 pokles miery evidovanej nezamestnanosti 58 okresov, 20 okresov zaznamenalo nárast," informoval ÚPSVaR. V jednom okrese zostala nezamestnanosť na úrovni predchádzajúceho mesiaca.

Najvyššia miera nezamestnanosti sa v júli zaznamenala v okrese Rimavská Sobota, a to 32,60 %. Naopak, najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti dosiahol okres Bratislava I, teda 5,60 %.

Ku koncu júla bolo pritom na úradoch práce 6697 voľných pracovných miest. V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo nárast o 516 voľných miest. ÚPSVaR očakáva v ďalšom období stabilizovaný vývoj miery nezamestnanosti, prípadne jej mierny pokles. "Najmä vďaka cieľovo orientovanému uplatňovaniu prijatých aktívnych opatrení na trhu práce," opísal.

Viac nám povedal Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti

K téme sa vyjadril i generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok