Pri Gibraltare protestovali španielski rybári

TA3, TASR
18.8.2013 19:10

Na španielskych brehoch rybárov podporili desiatky ľudí, na území Gibraltaru mávalo britskými a gibraltárskymi vlajkami asi 500 protestujúcich. Územie na južnom cípe Prynejského polostrova patrí Británii od začiatku 18. sotoročia, keď sa skončila vojna o španielske dedičstvo.

Španielski rybári na približne 60 člnoch vyplávali v nedeľu na protest proti výstavbe umelého útesu okolo britského zámorského územia Gibraltár.
Rybári tvrdia, že umelá bariéra vytvorená zo 70 betónových blokov, pričom z niektorých vytŕčajú oceľové tyče, ohrozuje ich siete. Gibraltár sa nachádza na skalnatom výbežku uprostred španielskeho regiónu Andalúzia.
Vláda Gibraltáru vedená ministerským predsedom Fabianom Picardom tvrdí, že bariéra chráni ryby pred extenzívnym lovom v oblasti.
Na pokojný priebeh protestu podľa agentúry AP dohliada veľké množstvo lodí španielskej i gibraltárskej polície.

Spor o "Skalu" sa priostruje

Spor medzi Španielskom a Gibraltárom sa v ostatných týždňov rozostril, pričom španielsky premiér Mariano Rajoy vyhlásil, že prijme všetky právne kroky na ochranu národných záujmov. Británia taktiež minulý týždeň oznámila, že zvažuje podanie žaloby na Španielsko za sprísnenie pohraničnej kontroly na jej území.
Gibraltár je zdrojom napätia medzi oboma krajinami od uzavretia Utrechtského mieru pred 300 rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok