Zásah proti Mursího podporovateľom zanechal za sebou krvavé ulice

SITA TASR TA3
15.8.2013 12:04

Egyptské nemocnice nestíhajú ošetrovať zranených, ktorých už úrady počítajú na tisíce. Zákrok bezpečnostných zložiek proti Mursího stúpencom v uliciach Káhiry sa zmenil na krviprelievanie. O život prišli nielen demonštranti, ale aj desiatky policajtov.

Obete stále počítajú

Bilancia obetí stredajších krvavých zrážok v Egypte sa zvýšila na najmenej 638 zabitých a takmer 4000 zranených ľudí. Oznámil to dnes večer hovorca egyptského ministerstva zdravotníctva.

Hovorca Muhammad Fathalláh pre agentúru AP povedal, že 288 ľudí prišlo o život vo väčšom z protestných táborov stúpencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího a jeho Moslimského bratstva v Káhire, proti ktorým zasiahli bezpečnostné sily, čo vyvolalo zrážky.

Egyptu hrozí ďalšia vlna násilia: stúpenci radikálneho islamistického združenia Džihád vyzvali na piatok podobne ako Moslimské bratstvo na protesty proti armádou vymenovanej dočasnej vláde, informovala tlačová agentúra DPA.

Pod heslom "Piatok hnevu" sú plánované pokojné demonštrácie, nikto však nemôže zaručiť, že nedôjde k násilnostiam či podpaľačským útokom, uviedol predstaviteľ Islamskej strany Muhammad Abú Samra pre webovú stránku novín al-Masrí al-Júm. Mimoriadne rozhnevaní sú podľa neho najmä mladí ľudia.

Bezpečnostná rada OSN bude rokovať o situácii v Egypte ešte dnes. Podľa oznámenia sa jej členovia zídu za zatvorenými dverami s námestníkom generálneho tajomníka OSN Janom Eliassonom. O zasadnutie spoločne požiadali Francúzsko, Británia a Austrália, informovala agentúra Reuters.

Polícia dostala pokyn strieľať ostrými nábojmi

Egyptské bezpečnostné sily budú používať ostrú muníciu proti páchateľom akýchkoľvek útokov namierených voči jej príslušníkom alebo verejným budovám. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom dnes informovala štátna televízia.

Polícia dostala podľa správy pokyn, aby s okamžitou platnosťou strieľala ostrou muníciou na plieniteľov a sabotérov. Dôvodom majú byť "teroristické útoky organizácie Moslimské bratstvo na rôzne objekty vlády a polície vo viacerých provinciách". Cieľom je zabrániť podpaľovaniu verejných budov a krádežiam zbraní z policajných staníc, informovala agentúra DPA.

Oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako protestujúci podpálili vládnu budovu na káhirskom predmestí. Terčom útoku sa stali tiež sídlo provinčnej správy v Gíze, viacero policajných staníc i magistrát v meste al-Aríš.

Na situáciu v nepokojnom Egypte reaguje celý svet

Vláda skrátila zákaz vychádzania o dve hodiny

Egyptská vláda dnes večer rozhodla o skrátení času zákazu nočného vychádzania, ktorý vyhlásili v Káhire a ďalších 13 mestách po politických násilnostiach s niekoľkými stovkami obetí.

Zákaz vychádzania sa bude začínať o dve hodiny neskôr - o deviatej večer - a potrvá do šiestej rána, uvádza sa v oznámení vlády, o ktorom informovali tlačové agentúry Reuters a Sinchua.

Vláda vyhlásila zákaz vychádzania, platný do odvolania, v stredu krátko po tom, ako prezidentská kancelária deklarovala v krajine mesiac trvajúci výnimočný stav.

Mideast_Egypt-82ba2e83da1343cba60e2e3cdf4a15db.JPEG

Moslimské bratstvo burcuje ďalej

Egyptské Moslimské bratstvo vo štvrtok oznámilo, že plánuje uskutočniť nové protesty v Káhire. Stať sa tak má len deň po tom, čo si zásahy bezpečnostných síl proti demonštrantom vyžiadali v celej krajine vyše 460 obetí a okolo 3 500 zranených. "Pochody na protest proti obetiam sú naplánované na popoludnie od mešity al-Iman," uviedlo islamistické hnutie vo vyhlásení.

Bratstvo už predtým oznámilo, že vo svojich akciách napriek krvavým udalostiam nepoľaví, kým puč nezvráti. "Vždy budeme nenásilní a pokojní. Ostávame silní, vzdorovití a odhodlaní a budeme pokračovať, kým tento vojenský puč nezvrátime," uviedol hovorca bratstva Gíhad al-Haddád na Twitteri.

Podpálili vládnu budovu, z Hurghady hlásili jednu obeť

Stovky stúpencov egyptského Moslimského bratstva vtrhli dnes do vládnej budovy v Káhire a podpálili jej vchod napriek zákroku proti hnutiu, ktorý spustili bezpečnostné sily. S odvolaním sa na štátnu televíziu a svedkov o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Egyptské letoviská pri pobreží Červeného mora boli dosiaľ ušetrené krvavých nepokojov. V meste Hurghada však v noci na dnes hlásili jedno úmrtie. Podľa zdrojov z bezpečnostných síl tam zahynul stúpenec Moslimského bratstva pri zrážkach medzi demonštrantmi a políciou, informovala tlačová agentúra DPA.

Mideast_Egypt-933a7d38b60f409d9d3326fc1ad0d6f7.JPEG

Viaceré krajiny varujú turistov

Viaceré krajiny násilie odsúdili a podľa neoficiálnych zdrojov denníka New York Times americká vláda opäť zvažuje, že zmrazí finančnú pomoc egyptskej armáde. Sú však aj také štáty, ktoré Káhiru podporili. Spojené arabské emiráty zákrok egyptských úradov považujú za nevyhnutný. Moslimské bratstvo vyhlásilo, že bude napriek všetkému v demonštráciách pokračovať. Viaceré krajiny, medzi nimi aj Slovensko vydali varovania pre turistov. Svojim občanom neodporúčajú cestovať do hlavného mesta, do Alexandrie, Suezu, či Luxoru. Egypt okrem toho uzavrel hraničný priechod s palestínskym Pásmom Gazy.

Mideast_Egypt-99ac021fb004431c93401e078e4008d5.JPEG

Mursího väzbu predĺžili

Egyptské justičné orgány dnes o 30 dní predĺžili väzbu zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptské štátne médiá. Mursí je od vojenského prevratu z 3. júla zadržiavaný na neznámom mieste pre podozrenie z podnecovania zabíjania demonštrantov a zo špionáže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok