Americká administratíva vetovala rozhodnutie ITC o zákaze predaja iPhone 4 v USA

TASR
4.8.2013 15:00

Administratíva prezidenta Baracka Obamu cez víkend vetovala rozhodnutie Americkej komisie pre medzinárodný obchod (ITC) zo začiatku júna, na základe ktorého mala spoločnosť Apple prísť o možnosť predávať niektoré staršie iPhony a iPady na americkom trhu.

Americká administratíva vetovala rozhodnutie ITC o zákaze predaja iPhone 4 v USA
SITA

Dôvodom bolo podľa ITC porušenie patentov konkurenčnej firmy Samsung. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

ITC zakázala dovoz starších produktov, medzi nimi iPhone 4 a iPadov prvej a druhej generácie firmy Apple, 4. júna po tom, ako zistila, že porušujú patenty spoločnosti Samsung. Keďže tieto produkty vyrába Apple v Číne, spoločnosť tak stratila možnosť predávať ich na trhu USA. Verdikt ITC sa však týkal len verzií vyrobených pre operátora AT&T. Zákaz ešte nevstúpil do platnosti, pretože prezident Obama mal 60 dní na to, aby zákaz buď potvrdil alebo vetoval.

Veto oznámil v liste komisii obchodný zástupca USA Michael Froman. Ako v ňom uviedol, rozhodnutie administratívy je výsledkom obáv, že potvrdenie kroku ITC by mohlo negatívne ovplyvniť konkurenčné prostredie a amerických spotrebiteľov. Zároveň však dodal, že Samsung môže svoje práva aj naďalej presadzovať súdnou cestou.

Apple rozhodnutie administratívy privítal, naopak, Samsung netajil sklamanie. "Rozhodnutie ITC bolo správne a potvrdilo, že Samsung sa usiloval o dohodu, no Apple naďalej nemal záujem o licenciu," citoval denník Wall Street Journal hovorkyňu juhokórejskej firmy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok