Nový prísnejší zákon podľa stavebných inžinierov prospeje všetkým

TASR
3.8.2013 17:31

Prísnejšie ustanovenia nového stavebného zákona, ktorý by mal platiť od júla budúceho roka, prospejú spoločnosti, stavebným inžinierom aj vlastníkom pôdy. Tvrdí to Slovenská komora stavebných inžinierov (SKSI).

Nový prísnejší zákon podľa stavebných inžinierov prospeje všetkým
TA3

Postaviť si dom bez stavebného povolenia či dodatočne zlegalizovať stavbu už totiž nebude možné. Očakávajú preto kvalitnejšie stavebníctvo na Slovensku.

"Rešpektovaním nového stavebného zákona zo strany investora očakávame uznávanie autority osoby stavebného inžiniera a projektovej dokumentácie. Keď bude investorovi hroziť, že mu stavba neprejde kolaudačným procesom a stane sa neskolaudovanou – čiernou, už mu nebude všetko jedno. Benevolencii zo strany legislatívy aj zo strany staviteľov je pri čiernych stavbách koniec," domnieva sa predseda komory Vladimír Benko.

Zmeny v novom stavebnom zákone prinesú podľa nich radikálnejšie riešenia čiernych stavieb. Pri ich odhalení totiž stavebný úrad vyzve staviteľa, aby stavbu odstránil a v prípade neuposlúchnutia sa investor dopustí trestného činu. Pokuty za nerešpektovanie zákazu pokračovať v nepovolenej stavbe budú mať hornú hranicu až 300.000 eur. Náklady za odstránenie stavby bude znášať zhotoviteľ a pokiaľ čiernu stavbu aj tak neodstráni, príde na rad jej dražba. Stavbu bude musieť následne odstrániť jej nový vlastník.

V súčasnosti k návrhu nového stavebného zákona z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) prebieha verejná diskusia. Pripomienky sa prijímajú do 15. septembra. Súčasný stavebný zákon pritom platí už od roku 1976.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok