SHMÚ varuje pred vetrom a búrkami

SHMU
30.7.2013 10:28

Horúčavy na Slovensku dnes vystriedajú búrky a vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom a búrkami.

SHMÚ varuje pred vetrom a búrkami
SITA

Výstrahu prvého stupňa pred vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy na západnom Slovensku. Vietor s rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu môže fúkať v okresoch Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Pezinok, Hlohovec, Galanta, Senec, Dunajská Streda, Trnava, Komárno, Šaľa, Nitra a Nové Zámky.

Táto rýchlosť vetra podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. V tejto ročnej dobe a oblasti je bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami je zase vyhlásená v Prešovskom a Košickom kraji. Až do večera hrozia zrážky od 20 do 40 milimetrov sprevádzané vetrom s rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu. "Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," upozorňuje SHMÚ.

SHMÚ predpoveď:

Cez Slovensko bude postupovať na východ studený front.

Polojasno až oblačno. Miestami, najmä vo východnej polovici územia prehánky, ojedinele aj búrky.
Denná teplota 25 až 30, na severozápade 20 až 25 st. Postupne severozápadný vietor 4 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na západe predpoludním a pri búrkach okolo 16 m/s (60 km/h).

Predpokladané množstvo zrážok: 3 až 10 mm, pri búrkach 10 až 30 mm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok