Terorista zabil slovenského vojaka v Kandaháre

TA3 SITA
9.7.2013 13:24

Terorista z Talibanu zabil počas školenia na základni v Kandaháre slovenského vojaka. Ďalší dvaja vojaci sú ťažko a štyria ľahko zranení.

Terorista zabil slovenského vojaka v Kandaháre
SITA

Do Afganistanu odletela vládna delegácia na čele s premiérom

Do Afganistanu dnes v skorých ranných hodinách špeciálom odletela vládna delegácia na čele s premiérom Robertom Ficom. Do Kandaháru spolu s ním odcestoval minister obrany Martin Glváč. Predseda vlády navštívi slovenských vojakov, ktorí v utorok po teroristickom útoku prišli o jedného zo svojich kolegov.

Na slovenskú jednotku zaútočil zo strážnej veže letiska v Kandaháre terorista, ktorý bol príslušníkom afganskej armády. Jeden slovenský vojak prišiel o život, dvaja sa zranili ťažko a štyria ľahko. Dvaja ťažko zranení sú v stabilizovanom stave, jeden má priestrel hrudníka, druhý priestrel hlavy. Štyria ľahko zranení vojaci sú mimo ohrozenia života, ide o menšie zlomeniny respektíve priestrel ramena.

Slovenská jednotka pri letisku cvičila príslušníkov afganských ozbrojených síl. Afganského útočníka po incidente zadržali, žije a podľa ministra obrany bude podrobený všetkým vyšetrovacím úkonom. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák konštatoval, že Slovensko napriek stratám neustúpi zo svojich pozícií a naďalej bude v Afganistane pôsobiť po boku ďalších krajín NATO.

V súčasnosti pôsobí vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl. Od roku 2004 sa v operácii ISAF vystriedalo viac ako tritisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.


Jeden slovenský vojak dnes v Afganistane prišiel o život, dvaja sa zranili ťažko a štyria ľahko. Novinárom to dnes potvrdil minister obrany Martin Glváč. Na slovenskú jednotku zaútočil zo strážnej veže letiska v Kandaháre terorista, ktorý bol príslušníkom afganskej armády. Udialo sa tak o 9:45 nášho a 12:15 miestneho času. Slovenská jednotka pri letisku cvičila príslušníkov afganských ozbrojených síl. Afganského útočníka zadržali, žije a bude podrobený všetkým vyšetrovacím úkonom, povedal Glváč.

"Je to čatár narodený v roku 1978," uviedol minister obrany s tým, že bližšie údaje o zosnulom zatiaľ nechce konkretizovať s ohľadom na jeho rodinu. Dvaja ťažko zranení slovenskí vojaci sú v stabilizovanom stave, jeden má priestrel hrudníka, druhý priestrel hlavy. Štyria ľahko zranení sú mimo ohrozenia života, ide o menšie zlomeniny respektíve priestrel ramena.

"Ľudia si ani nevedia predstaviť, aká je to krajina. Je to veľmi nebezpečná práca," komentoval prácu slovenských vojakov v Afganistane Glváč. Zdôraznil, že zahraniční partneri si vážia prácu slovenských vojakov, v nebezpečných pomeroch sa musí spoľahnúť každý na každého. "Rokujeme o tom, aby sme mohli s predsedom vlády Robertom Ficom odletieť do Afganistanu a vyšetriť celú záležitosť. Viac budeme vedieť povedať po návrate z Kandaháru," konštatoval Glváč.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák konštatoval, že Slovensko napriek stratám neustúpi zo svojich pozícií a naďalej bude v Afganistane pôsobiť po boku ďalších krajín NATO.

Ľútosť nad tragickou udalosťou dnes vyjadril i premiér Robert Fico.

V súčasnosti pôsobí vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl. Od roku 2004 sa v operácii ISAF vystriedalo viac ako tritisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.

Pozrite si TB ministra zahraničných vecí M. Lajčáka, ministra obrany M. Glváča a zástupcu náčelníka generálneho štábu generálmajora M. Kociana

Viac nám povedal riaditeľ Inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií MO SR Ivo Samson

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok