Prieskum: Smer zostáva hegemónom, SaS mimo parlamentu

TA3 Polis SITA
4.7.2013 09:37

Keby boli parlamentné voľby v posledný júnový víkend, jednoznačne by opäť vyhrala strana Smer-SD. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý exkluzívne urobila pre televíziu TA3. Do národnej rady by sa okrem Smeru, dostali ešte ďalšie štyri politické zoskupenia.

Ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend, Slováci by najviac hlasov odovzdali vládnej strane Smer-SD. S podporou 42,3 percenta by v parlamente poslanci Smeru získali 84 mandátov. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý pre televíziu TA3 urobila agentúra Polis Slovakia. Agentúre SITA výsledky prieskumu poskytol politológ a šéf Polisu Ján Baránek. Smer si oproti máju polepšil. Vtedy by mu svoj hlas odovzdalo 41,5 percenta opýtaných.

Na druhom mieste v prieskume skončili kresťanskí demokrati, ktorí by získali 8,9 percenta a 18 kresiel. Nasleduje Most-Híd, ktorý by s 8,7 percenta preferencií obsadil v národnej rade 17 miest. Do parlamentu by osem percent respondentov posunulo aj Matovičovo hnutie OĽaNO, ktoré by získalo 16 kresiel. Táto strana si polepšila oproti májovému prieskumu o jeden percentuálny bod. SDKÚ-DS by sa do parlamentu dostalo s podporou 7,4 percenta opýtaných.

Jedna desatina percenta by od úspechu delila Stranu maďarskej komunity (SMK). Národniarov zo SNS by volili 4,3 percenta opýtaných. Politický subjekt Nová väčšina - Dohoda by podporilo 4,1 percenta voličov. Ani strana Sloboda a Solidarita by sa do parlamentu nedostala. Hlasovalo by za ňu 3,6 percenta respondentov.

Preferencie sú vyrátané z 53-percentnej účasti na voľbách. Voliť by nešlo 21 percent respondentov, nerozhodnutých bolo 26 percent. Prieskum urobili od 24. júna do 30. júna na reprezentatívnej vzorke 1 223 respondentov starších ako 18 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok