Štyria ministri odstúpili po protestoch za rezignáciu prezidenta Mursího

TASR TA3
1.7.2013 07:38

Štyria egyptskí ministri dnes odstúpili zo svojich postov len deň po tom, ako demonštranti zaplavili ulice a žiadali odstúpenie prezidenta Muhammada Mursího.

Štyria ministri odstúpili po protestoch za rezignáciu prezidenta Mursího
SITA

"Štyria ministri dnes predložili svoje demisie," povedal vládny predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, napísala agentúra Reuters. Zdroj neuviedol dôvod, pre ktorý sa ministri rozhodli odstúpiť. Egyptská štátna tlačová agentúra však už skôr zverejnila informáciu, že ministri zvažovali odchod zo svojich postov zo sympatií k protestujúcim.

Zo svojho postu odstúpil minister cestovného ruchu, minister spojov a informačných technológií, minister pre právne a parlamentné veci a minister životného prostredia, doplnila agentúra Reuters.

Armáda dala politikom 48-hodinové ultimátum

Najvyšší veliteľ egyptských ozbrojených síl generál Abdal Fattáh Chalíl Sísí dal dnes politikom 48 hodín na reakciu na požiadavky egyptského ľudu, inak armáda podľa neho ponúkne vlastnú "cestovnú mapu pre budúcnosť". Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Vo vyhlásení, ktoré generál prečítal v štátnej televízií, nazval masové protesty za odstúpenie islamistického prezidenta Muhammada Mursího "bezprecedentným" vyjadrením vôle ľudí.

Protestné hnutie Tamarud, ktoré zvolalo nedeľňajšie masové demonštrácie v Egypte, dalo dnes Mursímu ultimátum, aby do utorka 17.00 h miestneho času odstúpil z funkcie a umožnil štátnym úradom pripraviť predčasné prezidentské voľby. V prípade, že Mursí túto požiadavku nesplní, pohrozilo "totálnou kampaňou občianskej neposlušnosti".


Hnutie Tamarud, ktoré podporuje mnoho známych egyptských osobností a hnutí opozície - laickej, liberálnej i ľavicovej -, tvrdí, že petíciu za Mursího odvolanie a vypísanie predčasných volieb podpísalo 22 miliónov ľudí, čo je takmer dvojnásobok počtu ľudí, ktorí vlani podporili Mursího kandidatúru v prezidentských voľbách.


Na výzvu Tamarudu sa v nedeľu státisíce Egypťanov v mestách po celej krajine zúčastnili na demonštráciách proti Mursímu. Zatiaľ čo v centre hlavného mesta Káhira bola situácia relatívne pokojná, v hornom Egypte si rôzne
incidenty vyžiadali podľa bezpečnostných a nemocničných zdrojov najmenej sedem mŕtvych a vyše 600 zranených. V dave došlo aj k sexuálnym útokom - len na námestí Tahrír sa ich terčom stalo 43 žien vrátane západných novinárok. Ich páchateľmi boli podľa aktivistiek organizované mužské gangy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok