Výdatný dážď priniesol viacero lokálnych povodní

TASR SITA TA3
25.6.2013 07:56

Silná búrka, ktorá sa v noci nadnes prehnala východom Slovenska spôsobila vybreženie tokov vo viacerých obciach Prešovského kraja. Vodný živel napáchal najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou.

Výdatný dážď priniesol viacero lokálnych povodní
SITA

"V noci sme zasahovali v obci Granč-Petrovce, okres Levoča a v obciach Štefanovce, Ondavské Matiašovce a Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou. Išlo väčšinou o čerpanie vody zo suterénov rodinných domov, odstraňovanie popadaných stromov a sprejazdnenie komunikácií, na ktorých sa nachádzali nánosy bahna a zeminy," informovali TASR z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Najviac zásahov absolvovali hasiči v čase od 22. do 02. h. Momentálne sa už na čerpaní vody nepodieľajú.
Voda z vybrežených tokov spôsobila najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou. V Ondavských Matiašovciach zobral silný prúd lávku z miestneho potoka. Hasiči tam čerpali vodu zo suterénov desiatok rodinných domov.

S podobnými problémami sa borili v noci nadnes aj Štefanovce. Na čerpaní vody zo suterénov rodinných domov sa tam podieľali hasiči zo Záchrannej brigády z Humenného. "To čo nám spadlo na okolité lesy a polia sme mali za päť minút dole v dedine," povedal pre TASR štefanovský starosta Peter Giboda. S podobnou situáciou sa podľa vlastných slov v obci zatiaľ nestretol.

"Voda sa dostala takmer do každého domu v dedine, silný prúd potoka strhol dve lávky a ďalšie dve poškodil. Z rigola pri kostole nám zároveň povytrhávalo betónové panely," konkretizoval Giboda.

Intenzívne dažde spôsobili i vo viacerých obciach Banskobystrického kraja lokálne povodne

Ako uviedol ich hovorca Erik Piater, prívalová voda spôsobila problémy v 25 obciach okresov Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota. Pri ich riešení zasahovalo 72 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), pričom najmä odčerpávali vodu z rodinných domov a podieľali sa na sprejazdnení komunikácií.

„Najvážnejšia situácia bola v obci Utekáč v okrese Poltár, ktorá bolo niekoľko hodín odrezaná od sveta v dôsledku zosuvu bahna a skál na cestu z oboch strán obce. O sprejazdnenie prístupovej cesty sa niekoľko hodín pokúšali príslušníci HaZZ spolu so správcom komunikácie, pričom zápasili aj s časom pre vznik vážneho úrazu v obci Utekáč. Krátko po 23:00 sa podarilo príslušníkom HaZZ dostať do obce ťažkou technikou, poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a následne ju transportovali k vozidlu zdravotnej záchrannej služby,“ uviedol Piater. V obci Čierny Balog bolo zasa treba načas preventívne evakuovať vyše 40 obyvateľov do miestnej školy.

Pre povodeň vyhlásili mimoriadnu situáciu v Brezne

V Brezne, kde pre lokálne povodne platí od pondelka večera mimoriadna situácia, narobila voda najväčšie problémy v mestských častiach Starý Mazorník, Rohozná, Podkoreňová a na Lichardovej ulici v centrálnej časti mesta. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla asistentka tamojšieho primátora Alena Šperková, voda zatopila viacero domov a garáží a niektoré úseky ciest vrátane cesty I/66 na východnom okraji mesta. „Zasahovali všetky záchranné zložky v meste, odkláňala sa doprava z neprejazdných komunikácií, technické služby mesta odstraňovali prekážky, ktoré bránili odtoku vôd,“ uviedla Šperková. Ako dodala, problém nerobí rieka Hron, ale voda s bahnom, ktorá sa do mestských častí liala z okolitých svahov. V meste naďalej zasadá krízový štáb.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok