Sad Janka Kráľa obsadili rakúsko-uhorskí a francúzski vojaci

TA3 TASR
22.6.2013 16:34

Sad Janka Kráľa v Bratislave sa počas dnešného dňa zmenil na tábor rakúsko-uhorskej a francúzskej armády. Bratislava sa totiž vrátila do roku 1809, kedy mesto obliehali vojská Napoleona.

Sad je tak dnes zaplnený desiatkami stanov, medzi ktorými prebieha typický dobový táborový život. Stovky vojakov sa tiež pripravujú na to, že divákom predvedú autentickú rekonštrukciu bitky o Bratislavu.

"Tento rok sme boje zamerali skôr na taktickú stránku veci. Ukážeme divákom pohyb po bojisku vo formáciách a rozvinutie formácií," opisuje prípravy na boj Peter Kováč, ktorý bude v inscenácii bojovať v druhom pešom pluku rakúsko-uhorskej armády. Na malej epizóde z obliehania Bratislavy Napoleonom sa zúčastnia vojaci zo Slovenska, ale aj Čiech, Maďarska či Talianska. "Máme tu delostrelcov, pechotu, diváci uvidia streľbu z kanónov, útok jazdy, všetky nosné časti vtedajšej armády v menšom ponímaní," dodal Kováč.

Celý sad dnes zaplnilo asi 340 účinkujúcich v dobových uniformách. Niektorí oddychujú medzi stanmi, inde plápolá oheň a ženy varia. Peter Sabanoš z Klubu vojenskej histórie Bratislava-Petržalka vraví, že na podujatie sa každý rok tešia nielen Bratislavčania, ale aj samotní účinkujúci.

Hodinu a pol trvajúca rekonštrukcia bitky o Bratislavu sa začne o 17.30 h. Delostrelecké jednotky francúzskej armády sa sformujú a medzi 20.30 a 21.30 h budú pochodovať smerom na Tyršovo nábrežie, z ktorého návštevníci uvidia delostrelecké bombardovanie Bratislavy. To potrvá do 22.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok