Turecko prichýlilo 73 sýrskych vojenských dôstojníkov aj s ich rodinami

TASR
15.6.2013 07:18

Až 73 sýrskych vojenských dôstojníkov, vrátane siedmich generálov a 20 plukovníkov, so svojimi rodinami prekročilo sýrsko-tureckú hraniu s cieľom "nájsť útočisko" v susednej krajine. V piatok o tom informovala agentúra AP.

Turecko prichýlilo 73 sýrskych vojenských dôstojníkov aj s ich rodinami
SITA

Podľa tureckej agentúry Anadolu prišla do tureckého pohraničného mesta Reyhanli skupina v celkovom počte 202 ľudí. Následne ich previezli do utečeneckého tábora pre vojenských predstaviteľov, ktorí dezertovali zo sýrskej armády.

Správa o prebehnutí prišla po tom, ako americký prezident Barack Obama schválil materiálnu pomoc pre sýrskych povstalcov vo svetle nedávnych presvedčivých dôkazov Washingtonu o použití chemických zbraní zo strany sýrskeho režimu proti opozičným silám.

Washington stále nie je rozhodnutý, aký typ a aké množstvo zbraní pošle sýrskym rebelom. Turecké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku vyzvalo medzinárodné spoločenstvo na zjednotenie sa proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Ankara uvádza, že Asadov režim je nutné zastaviť a odštartovať v krajine "proces k prechodu k demokracii".


Turecko ako niekdajší blízky spojenec Sýrie sa stalo jedným z jej najtvrdších kritikov po tom, ako pred dvoma rokmi v krajine vypukla občianska vojna. Ankara je dnes kľúčovým podporovateľom sýrskych povstalcov a poskytuje útočisko mnohým čelným, ako aj nižšie postaveným predstaviteľom sýrskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok