Olomoucký vrchný štátny zástupca potvrdil zadržanie 8 a obvinenie 5 ľudí

TASR TA3
13.6.2013 11:22

V súvislosti s dnešnou bezprecedentnou raziou príslušníkov českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu bolo doteraz obvinených päť ľudí, a to z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa a ďalších trestných činov.

Potvrdil to dnes večer pre denník Právo vrchný štátny zástupca v Olomouci Ivo Ištván, mená obvinených však neprezradil. Súčasne potvrdil i zadržanie celkove ôsmich osôb.

Podľa Ištvána pokračovali aj dnes večer výsluchy obvinených i ďalších zadržaných a prebiehať budú celú noc.

Vrchný štátny zástupca preto, ako potvrdil, nemôže vylúčiť, že v priebehu noci alebo piatkového rána sa začne i trestné stíhanie ďalších podozrivých osôb.


V závislosti od ukončenia výsluchov by polícia a štátne zastupiteľstvo chceli zrejme v piatok predpoludním zvolať brífing, na ktorom poskytnú informácie o kauze, vyplynulo z Ištvánových slov.


Medzi vypočúvanými bola vo večerných hodinách podľa informácií Práva aj Jana Nagyová, šéfka kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa.

Pozrite si tlačovú besedu českého premiéra Petra Nečasa

Nečas nemieni odstúpiť, o trestnej činnosti nič nevie

Český premiér Petr Nečas neplánuje odstúpiť z dôvodu rozsiahleho policajného zásahu vo vládnych inštitúciách a zadržania jeho spolupracovníkov. Ako uvádza server iDNES.cz, premiér nemá žiadne informácie o trestnej činnosti svojich kolegov a sám sa nedopustil ničoho nepoctivého. "Nemám dôvod uvažovať o rezignácii," vyhlásil Nečas na mimoriadnom brífingu. Príslušníci Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu zadržali napríklad vrchnú riaditeľku premiérovho kabinetu Janu Nagyovú, Nečas jej však podľa vlastných slov naďalej dôveruje. Premiér tiež vyvrátil dohady, že má zdravotné problémy a svoje doterajšie mlčanie vysvetlil slovami, že celý deň pracoval na Úrade vlády. Nečas sa pred novinármi pozastavil nad postupom žalobcov a vyzval k objasneniu všetkých okolností prípadu. "Mlčanie vyvoláva len špekulácie a dohady," zdôraznil. O situácii bude podľa neho rokovať vedenie vládnej ODS ako aj lídri koalície.

Vývoj kauzy sleduje náš pražský spolupracovník David Vozdecký

Pozrite si aj tlačovú besedu zástupcov Úradu pre odhaľovanie organizovaného zločinu

Telefonicky sa k téme vyjadrili bezpečnostný analytik Andor Šándor a popredsedníčka vlády Karolína Peake

Rozprávali sme sa aj s podpredsedom Poslaneckej snemovne Janom Hamáčkom a politológom Jiřím Pehem

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok