Do vesmíru úspešne vyštartovala čínska kozmická loď Šen-čou 10

TASR TA3
11.6.2013 13:50

Čínska kozmická loď Šen-čou 10 s trojčlennou posádkou na palube dnes úspešne vyštartoval do vesmíru. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na čínske úrady.

Do vesmíru úspešne vyštartovala čínska kozmická loď Šen-čou 10
SITA

Členovia posádky, medzi ktorými je už druhýkrát aj čínska tajkonautka, plánujú uskutočniť doposiaľ najdlhší, až 15-dňový let do vesmíru, o aký sa kedy v Číne pokúsili.

Kozmická loď Šen-čou 10 (Božská loď 10) odštartovala z kozmodrómu Ťiou-čchüan v púšti Gobi na severozápade Číny. Na obežnej dráhe sa loď spojí s kozmickým laboratórnym modulom Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1), v ktorom budú traja kozmonauti vykonávať rôzne experimenty a testovať systémy modulu. Prostredníctvom videospojenia tiež vystúpia s prednáškou pre čínskych študentov na Zemi.

Čína má stále ďaleko od dostihnutia vesmírnych veľmocí ako USA a Rusko. Nová misia Šen-čou 10, piaty čínsky kozmický let s posádkou od roku 2003, však bude ďalšou ukážkou jej pokroku v čase, keď rozpočtové obmedzenia a meniace sa priority brzdia americké lety s posádkou.


Čína plánuje tiež bezpilotné pristátie a vyslanie vozidla na Mesiac. Jej vedci už hovoria aj o možnosti vyslania človeka na Mesiac, nie však skôr ako v roku 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok