Dunaj na celom slovenskom úseku klesá, hasiči ešte zasahujú

TA3 TASR SITA
10.6.2013 10:00

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik dnes odvolal mimoriadnu situáciu pre povodne. Hladina Dunaja na celom slovenskom úseku klesá. Krízové štáby však pracujú ďalej, aby očistili a sprejazdnili komunikácie a odstránili škody po povodniach.

Bratislava odvolala mimoriadnu situáciu

V Bratislave pre povodne už neplatí mimoriadna situácia. Primátor Milan Ftáčnik ju odvolal dnes o 14.00 h. Spolu s ňou už prestala platiť aj v troch mestských častiach, ktoré ju mali vyhlásené - v Starom Meste, Devíne a Devínskej Novej Vsi.

"Práce s povodňami sa však ešte neskončili. Máme totiž pred sebou ešte situáciu, keď vzhľadom na dažde v Nemecku a v Rakúsku nám môže stúpnuť hladina, ale nemala by stúpnuť viac ako na druhý stupeň povodňovej aktivity," povedal po dnešnom poslednom zasadnutí krízového štábu primátor.

Hoci mesto odvolalo mimoriadnu situáciu, krízové štáby budú podľa Ftáčnika pracovať ďalej, aby dostali situáciu po povodni do normálu. Teraz sa bude zameriavať na čistenia a sprejazdnenie komunikácií i riešiť odpad po povodniach a škody. V Bratislave už počas víkendu odstránili mobilné zábrany a otvorili Starý most. Prejazdná je už aj Viedenská a Devínska cesta. Obmedzenie rýchlosti na Dolnozemskej ceste v Petržalke je tiež zrušené. Do normálneho stavu sa bude dlhšie dostávať lodenica v Karloveskom ramene, dodal Ftáčnik. "Priesaky, ktoré sa tam vyskytli, boli omnoho väčšie, ako sme predpokladali."

Mesto sa rovnako podľa Ftáčnika teraz sústredí na to, aby zosumarizovalo poznatky z povodní. Spracuje, rovnako ako Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) či jednotlivé ozbrojené zložky, súhrnnú správu. "Z týchto správ sa potom budú dať odvodiť opatrenia, ktoré treba urobiť v najbližších rokoch na to, aby sme boli na ďalšiu povodeň pripravení ešte lepšie, ako sme boli teraz," dodal Ftáčnik s tým, že situáciu však teraz mesto zvládlo.

Dunaj ešte môže stúpnuť

Hladina Dunaj v Devíne a v Bratislave môže v utorok mierne stúpnuť, upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Dôvodom sú očakávané zrážky. "Cez Nemecko sa presúva na východ zvlnené frontálne rozhranie spojené so zrážkovou činnosťou aj v povodí Dunaja. Ak spadnú predpovedané zrážky, očakávame v utorok 11. júna prechodný vzostup vodnej hladiny Dunaja v Devíne a v Bratislave. Vzostup vodnej hladiny môže byť jeden až jeden a pol metra," uviedla hydrologička SHMÚ Danica Lešková. Ako dodala, ustávanie zrážok očakávajú v povodí Dunaja v utorok popoludní, "čo už bude znamenať pokles vodných hladín a ukončenie tejto povodňovej situácie".

Hasiči naďalej zasahujú v súvislosti s povodňami

Hasičský a záchranný zbor dnes k 8.00 h eviduje v súvislosti s povodňovou situáciou najviac zásahov v Nitrianskom kraji, kde zasahuje viac ako 100 hasičov a priamo v teréne je 15 kusov špeciálnej techniky.
Hasiči na úseku Kamenica nad Hronom v blízkosti viaduktu železničného mosta utesňujú priesaky a odčerpávajú vodu. Naďalej monitorujú okolie obce Obid a hrádzu medzi Komárnom a obcou Klížska Nemá. Súčasne ostávajú hasiči na Elektrárenskej ulici.

Dunaj pri Devíne sa dostal do normálu

Hladina Dunaja pri Devíne dnes ráno o 8.00 h klesla na 634 centimetrov, čím sa dostala na úroveň, pri ktorej už nie je potrebné vyhlásiť žiadny stupeň povodňovej aktivity. Podľa ďalších informácií SHMÚ, na prvý najnižší stupeň povodňovej aktivity sa dostal Dunaj v Bratislave s 686 cm a v Gabčíkove s 622 cm.

Výšku hladiny zodpovedajúcu tretiemu, najvyššiemu stupňu povodňovej aktivity ráno namerali v Medveďove (831 cm), Komárne (839 cm) a Štúrove (791 cm). Na celom slovenskom povodí však majú vody Dunaja klesajúcu tendenciu.

Plavba sa ešte neobnoví

Plavba na slovenskom toku Dunaja sa v najbližšom čase neobnoví, povedala to hovorkyňa riaditeľa Štátnej plavebnej správy Jana Vadkertyová. Aj keď v Bratislave sa plavba podľa Vadkertyovej zastavuje pri výške Dunaja 7,5 metra, neznamená to, že hneď, ako Dunaj v hlavnom meste dosiahne túto úroveň, tak plavbu opäť povolia.

Lode však stále ohrozujú rôzne naplaveniny, stromy, konáre a ďalšie predmety, ktoré so sebou strhla povodňová vlna na Dunaji nielen na slovenskom, ale aj na nemeckom a rakúskom úseku európskeho veľtoku. Navyše, ešte stále platí zákaz pre plavbu v Nemecku, Rakúsku a Maďarsku, upozornila Jana Vadkertyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok