Ústavný súd pozastavil účinnosť novely, ktorá mala posunúť kauzu Čentéš

TASR SITA TA3
5.6.2013 13:26

Ústavný súd (ÚS) SR pozastavil účinnosť novely zákona, ktorú v zrýchlenom konaní schválil vládny Smer-SD v súvislosti s kauzou nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súd tak vyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov, ktorí žiadajú preskúmať ústavnosť novely.

Ústavný súd pozastavil účinnosť novely, ktorá mala posunúť kauzu Čentéš
SITA

Rozhodnutie pléna ÚS SR na neverejnom zasadnutí potvrdila TASR hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová. Plénum pod vedením podpredsedu súdu Milana Ľalíka prijalo návrh skupiny opozičných poslancov na ďalšie konanie s tým, že zároveň "pozastavuje účinnosť" novely.

Úprava zákona mala vyriešiť patovú situáciou na ÚS SR, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov zo strany Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Podľa opozície novela nie je v súlade s princípom právneho štátu, porušuje zákaz retroaktivity, neguje už bývalé rozhodnutie ÚS, popiera opozíciu v demokratickom štáte, porušuje právo na spravodlivé súdne konanie a nie je ani v  súlade s tzv. Bangalórskymi princípmi.

Na základe novely mal sťažnosť Čentéša opätovne posúdiť senát Milana Ľalíka, Petra Brňáka a Marianny Mochnáčovej, hoci pôvodne boli prví dvaja menovaní z konania pre Čentéšovu námietku zaujatosti vylúčení.

Fico chce voliť nového generálneho prokurátora

Parlament bude voliť kandidáta na generálneho prokurátora, povedal Robert Fico. Premiér to oznámil potom, ako dostal informáciu, že ústavný súd predbežným opatrením pozastavil účinnosť novely zákona, ktorou sa snažili vyriešiť patovú situáciu na ústavnom súde po námietkovej vojne v prípade nevymenovaného kandidáta Jozefa Čentéša

Čentéš: Ústavný súd SR odmietol zasahovanie do jeho rozhodnutí

Ústavný súd SR odmieta zasahovanie iných zložiek štátnej moci do jeho právoplatných rozhodnutí, myslí si nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš. Dôkazom je podľa neho dnešné predbežné opatrenie ústavného súdu o pozastavení účinnosti novely zákona, ktorou sa snažila vláda vyriešiť patovú situáciu na súde po námietkovej vojne v Čentéšovom prípade. "Rozhodnutie zároveň podľa môjho názoru umožňuje ústavnému súdu, aby vo veci mojej sťažnosti proti rozhodnutiu prezidenta konal podľa doterajšej právnej úpravy tak, ako zamýšľal konať do prijatia tejto novely," uviedol Čentéš v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol advokát Peter Kubina. "Ústavný súd podľa môjho názoru teda o mojej sťažnosti môže rozhodnúť nezávisle na ďalšom priebehu konania o súlade tejto novely s ústavou," dodal.

"Takýto postup som, žiaľ, očakával," reagoval na Ficove vyjadrenia, že parlament zvolí nového generálneho prokurátora, Čentéš. "Pokiaľ sa táto nová voľba uskutoční pred rozhodnutím Ústavného súdu SR o mojom návrhu na vydanie dočasného opatrenia žiadajúceho jej pozastavenie, nevylučujem, že využijem príslušné právne prostriedky na napadnutie a zrušenie výsledku takejto voľby," napísal Čentéš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok