Fedor: Vo Vojenskom spravodajstve sú nezdravé vzťahy

TA3 SITA
5.6.2013 10:52

Podľa svedectiev existujú aj informácie o neprimeranom nátlaku vo Vojenskom spravodajstve, a to v minulosti, ako aj po zlúčení dvoch služieb, konštatuje parlamentný výbor.

Fedor: Vo Vojenskom spravodajstve sú nezdravé vzťahy
TASR

Vo Vojenskom spravodajstve existujú nezdravé vzťahy. Dnes to konštatoval parlamentný výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva v správe jeho predsedu Martina Fedora, ktorú vypracoval v súvislosti s kauzou podozrení z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby v rokoch 2006 – 2010. Výbor so znepokojením konštatoval, že v krátkom čase ide o druhú kauzu, ktorá sa týka Vojenského spravodajstva. Tá znižuje jeho dôveryhodnosť doma i v zahraničí. Podľa svedectiev existujú aj informácie o neprimeranom nátlaku vo Vojenskom spravodajstve (VS), a to v minulosti, ako aj po zlúčení dvoch služieb.

Výbor je tiež znepokojený opätovným únikom veľkého množstva utajovaných dokumentov z prostredia VS. Výbor však nedospel k názoru, ktorý by mu umožnil vysloviť sa o personálnej zodpovednosti za to, že interné prešetrovania podozrení neboli v minulosti ukončené spôsobom, aký by si ich povaha vyžadovala.

Podľa výboru existujú vážne podozrenia z nezákonného alebo nehospodárneho konania vo Vojenskom spravodajstve.

Podľa výboru by bolo vhodné, aby príslušné autority prikročili k odtajneniu častí dokumentu, ktoré sa týkajú podozrení z tunelovania VSS, ako aj písomnej správy ministra obrany o postupe preverovaní podozrení.

Pozrite si aj brífing Martina Fedora

Galko: Správa o činnosti výboru na kontrolu VS je čajová

Správa predsedu Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martina Fedora o činnosti výboru je podľa podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomíra Galka absolútne čajová a nič nehovoriaca. „Výraz málo ostrá je veľmi slabý,“ povedal Galko novinárom. Podľa neho správa mala konštatovať, že členom výboru neboli predložené žiadne účtovné doklady, ktoré by vyvracali vážne podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby. „Všetci dôstojníci, ktorí chcú objasniť škandál, sú perzekvovaní a škandalizovaní a sú na nich vyťahované špinavosti ,“ vyhlásil Galko.

Nedá sa podľa Galka robiť opozičná politika takým spôsobom, že chce byť niekto oblečený aj vyzlečený a chce odhaľovať zlodejiny a pranierovať špinavosti takým spôsobom, aby nenaštval niekoho zo Smeru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok