Hladina Dunaja v Bratislave neustále stúpa

TA3, SITA, TASR
4.6.2013 08:04

Hladiny riek Dunaj a Morava stále stúpajú. Hladina Dunaja presiahla 9 metrov, očakáva sa, že stúpne na desať. Momentálne je najkritickejšia situácia v Devíne, kde predpoludním zatvorili materské aj základné školy. Uzatvorené je aj Slovanské nábrežie.

Hladina Dunaja v Bratislave neustále stúpa
SITA

Dunaj v Bratislave vystúpi nad 10 metrov

Hladina Dunaja dosiahla v Bratislave v utorok o polnoci už 947 centimetrov. Dunaj by mal v centre hlavného mesta kulminovať dnes podvečer na úrovni 980 až 1020 centimetrov. Hladina teda môže presiahnuť desať metrov.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik vyhlásil na celom území slovenskej metropoly mimoriadnu situáciu.
Najkritickejšia je situácia v Devíne, kde predpokladajú najvyššiu hladinu Dunaja dnes popoludní na úrovni 940 až 980 centimetrov.

V Medveďove bude európsky veľtok kulminovať v piatok večer na úrovni 930 až 980 centimetrov, v Komárne v sobotu popoludní na úrovni 830 až 880 centimetrov.

Očakávané kulminačné prietoky by sa mali približovať, respektíve prekračovať hodnoty zodpovedajúce 100-ročnému maximálnemu prietoku, informovala hydrologička z SHMÚ Michaela Mikuličková. Slovenský tok Dunaja je ovplyvnený počasím v Rakúsku a Nemecku, kde sa situácia stabilizuje a predpokladá sa pokles hladiny.

Devínsku cestu úplne uzavreli v utorok od 22.30 h SELČ do dnešného rána pre všetku dopravu, pretože tam prebieha montáž protipovodňového hradenia.

Devínsku cestu do rána uzatvorili

Polícia od 22.30 h uzatvorila Devínsku cestu v Bratislave v oboch smeroch. Do mestskej časti Devín sa tak už autom nedá dostať ani zo smeru z Karlovej Vsi, ani z Devínskej Novej Vsi. Uzatvorená by však mala byť len do rána.

"Táto požiadavka vzišla z krízového štábu. Zvedavci sa nám chodili pozerať na stav vody a v noci je ťažšie dodržiavať režim, ktorý je tu stanovený," odôvodnil dnes viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel s tým, že najviac problémov krízovému štábu spôsobovali odstavené autá, ktoré tam ľudia nechávali.
V súčasnosti je podľa Ábela na rizikových miestach v Bratislave 40 policajných hliadok, z čoho má polovica terénne motorové autá do rozmočených lokalít.

"V zálohe ale máme aj ďalšie sily a ťažkú techniku, ako obrnený transportér. Ak by došlo ku krízovej situácii, polícia okamžite zasiahne spolu s hasičmi či záchranármi," dodal. Podľa Ábela sú policajti pripravení na všetky scenáre.



Situáciu na sútoku Moravy a Dunaja sleduje reportér TA3 Daniel Horňák

Štáb TA3 mapuje situáciu aj na južnom Slovensku

Aká je situácia na Tyršovom nábreží monitoruje reportér TA3 Noro Dolinský

Aká je situácia na Devínskej ceste sleduje reportér TA3 Miroslav Kohút

Starostovia tvrdia, že voda už postupne zaplavuje viaceré cesty

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok