Pravoslávny patriarcha Bartolomej I. začína návštevu Slovenska

TA3
25.5.2013 07:51

Duchovný vodca pravoslávnych kresťanov, ekumenický patriarcha Bartolomej I., začína dnes trojdňovú návštevu Slovenska. Konštantinopolský arcibiskup zavíta do Prešova, Košíc a Bratislavy, kde ho príjme aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Pravoslávny patriarcha Bartolomej I. začína návštevu Slovenska
SITA

Návšteva sa koná v jubilejnom roku 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a je súčasťou osláv prijatia kresťanstva slovanskými národmi. Na Slovensko príde patriarcha popoludní z moravských Mikulčíc, kde dnes slúži slávnostné bohoslužby. Bartolomej I. bude v nedeľu o 9.00 h v prešovskom Katedrálnom chráme svätého Alexandra Nevského slúžiť slávnostnú svätú archijerejskú liturgiu. Doxológiu (vďakyvzdanie) bude slúžiť ten istý o 16.00 h v košickom Katedrálnom chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky a svätého Jána Milostivého, a v pondelok o 9.45 h v  Chráme svätého Rastislava v Bratislave.
"Patriarcha Bartolomej sa stretne aj s predstaviteľmi kresťanských cirkví a bude prijatý najvyššími ústavnými predstaviteľmi štátnej správy a diplomatických zborov," informoval TASR hovorca Pravoslávnej cirkvi na Slovensku Milan Gerka.

Patriarcha Bartolomej I. je prvý z hierarchov pravoslávnej cirkvi, pozornosť nedávno vyvolala jeho historická účasť na inaugurácii pápeža Františka I. "Usiluje sa o vydávanie kresťanského svedectva lásky a porozumenia. Na celom svete je známy svojou službou pri zachovávaní celistvosti stvorenia vyvíjaním rôznych aktivít, ktoré slúžia k osvete správneho vzťahu človeka k Bohu, blížnemu a stvoreniu," konštatoval Gerka. Sídlom Bartolomeja I. je Istanbul, bývalý Konštantínopol, patriarcha je etnický Grék a občan Turecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok