USA považujú vypustenie čínskej rakety za skúšku protidružicového systému

TASR
16.5.2013 13:29

Vláda Spojených štátov sa domnieva, že vystrelenie čínskej rakety začiatkom tohto týždňa bolo prvou skúškou novej protibalistickej strely, ktorú by mohli použiť na zničenie družice na obežnej dráhe. Agentúru Reuters o tom informoval predstaviteľ amerického rezortu obrany.

USA považujú vypustenie čínskej rakety za skúšku protidružicového systému
SITA

Čína vypustila v pondelok do vesmíru raketu, neumiestnila však žiadne objekty na obežnú dráhu, oznámil v stredu Pentagón. Vystrelený objekt znova vstúpil do atmosféry Zeme nad Indickým oceánom.

Raketa dosiahla výšku 10.000 kilometrov, čo je najvyšší suborbitálny let zaznamenaný na svete od roku 1976, uviedol Jonathan McDowell z Harvardovho-Smithsonianského centra pre astrofyziku.

Peking oznámil, že vypustenie rakety z kozmodrómu Si-čchang v západnej Číne malo vedecké ciele v rámci štúdia magnetosféry. "Chcem zdôrazniť, že Čína dôsledne podporuje mierové využívanie kozmického priestoru a je proti jeho vyzbrojovaniu, ako aj proti pretekom v zbrojení v kozmickom priestore," povedal novinárom hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.


Predstaviteľ amerického rezortu obrany však uviedol, že podľa spravodajských informácií USA by túto raketu mohli v budúcnosti využiť na vynesenie protidružicového zariadenia na obežnú dráhu na podobnej trajektórii.

Spojené štáty sú naďalej znepokojené vývojom protidružicových systémov v Číne po tom, ako Peking v roku 2007 zostrelil jednu zo svojich nefunkčných družíc na obežnej dráhe, čo vytvorilo veľké množstvo vesmírneho odpadu.

Námestník amerického ministra obrany Ashton Carter nedávno avizoval "dlho oneskorený" projekt ochrany amerických družíc, týkajúci sa národnej bezpečnosti a vyvinutia spôsobov, ako čeliť schopnostiam potenciálnych nepriateľov.


Pentagón tiež minulý týždeň zverejnil správu o vývoji čínskej armády, v ktorej vyzdvihol okrem iného rozvoj čínskeho vesmírneho programu a uviedol, že Peking vyvíja rôzne aktivity zamerané na to, aby v prípade krízy zabránil nepriateľom používať techniku umiestnenú vo vesmíre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok