Benjamin Netanjahu chce v Moskve hovoriť o zbraniach pre Sýriu

TASR, TA3
12.5.2013 10:05

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odcestuje na návštevu Moskvy - po správach o ruskom predaji raketových systémov Sýrii, uviedla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Podľa informácií izraelského rozhlasu by Netanjahu chcel odradiť ruského prezidenta Vladimira Putina od predaja ďalších systémov protivzdušnej obrany S-300. Predstaviteľ izraelskej vlády potvrdil cestu do Moskvy, ale nechcel sa vyjadriť k obsahu rozhovorov.
Izrael údajne varoval Spojené štáty pred ruskými raketovými dodávkami pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa uskutočnia ešte v tomto roku, informoval americký denník Wall Street Journal.
Rusko zdôraznilo, že si chce splniť existujúce zmluvné záväzky. Základom rusko-sýrskeho obchodu má byť dohoda medzi Moskvou a Damaskom z roku 2010.
Izraelský minister pre energetiku Silvan Šalom pre izraelský rozhlas poznamenal, že dodávky takýchto rakiet Sýrii by rozhodujúcim spôsobom mohli zmeniť pomer síl v regióne.
V Izraeli si obzvlášť robia starosti, že by sa zbrane mohli dostať do rúk libanonského hnutia Hizballáh, pripomína DPA. Šéf hnutia šejk Hasan Nasralláh vo štvrtok povedal, že Sýria jeho organizácii prisľúbila dodávky moderných zbraní.
Dodal, že chcú Sýrii pomôcť, aby znovu získala Izraelom obsadené Golanské výšiny. Vyhlásil, že stoja po boku sýrskeho ľudového odporu a ponúkajú "materiálnu a duchovnú podporu, ako aj spoluprácu pri snahách o oslobodenie sýrskych Golán".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok