Rekonštrukcia bojov o Bratislavu

TA3, TASR
8.5.2013 14:09

Pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom sa v Bratislave každoročne koná rekonštrukcia historických bojov z roku 1945, keď sa front priblížil až k nášmu hlavnému mestu a kedy sovietske vojská oslobodili Bratislavu.

V hlavnom meste SR dnes vzduchom lietali náboje, slnko zatienili dymovnice a bolo počuť najmä nemčinu či ruštinu. Bratislava sa totiž vrátila o 68 rokov späť do histórie a opäť zažila boj o svoje oslobodenie. Na Jesenského ulici a pred historickou budovou SND to dnes vyzeralo ako počas konca 2. svetovej vojny.
Udalosti z oslobodzovania slovenskej metropoly spod fašistickej okupácie v roku 1945, keď padlo asi 740 sovietskych vojakov, približne 470 nemeckých a maďarských a vyše sto civilistov, mala dnes ľuďom autenticky priblížiť akcia pod názvom "Bratislava 2013 – Boje v meste 1945". Klub vojenskej histórie Carpathia ju zorganizoval už po štvrtýkrát, vlani bola prvý raz v centre mesta.

Mesto bránila aj Hlinkova garda

Organizátori sa najprv snažili navodiť dobový život v Bratislave koncom vojny. Do ulíc poslali historickú električku, ktorú zastavili nemecké vojská spolu s vojakmi Hlinkovej gardy. Vtedy bolo už zďaleka vidieť blížiaci sa boj. "Keď nastal hlavný protiútok sovietskych jednotiek, nemeckí obrancovia sa sťahovali do západných častí Bratislavy," opisoval dejiny stovkám okolostojacich ľudí Peter Velčický z Carpathie. Jesenského ulicou tak zneli výstrely, nemecké výkriky a zapálená dymovnica mala imitovať zničenie obrneného vozidla. Improvizovaná Červená armáda prišla až k divadlu a miesto obsadila. Navôkol ležalo množstvo zastrelených vojakov a zem posiala slepá munícia.
Po prvej radosti Červenej armády však boje neskončili. Pri nástupe vojakov, keď si Sovieti mysleli, že majú vyhrané, ich Nemci prekvapili. Začali strieľať z balkóna divadla. "Táto scénka bola inšpirovaná skutočnou udalosťou. Nejakí poslední fanatici sa vtedy ukrývali v oknách budov, odkiaľ sa snažili zastreliť najmä dôstojníkov, aby armádu paralyzovali," vysvetlil pre TASR Velčický. Sovietsky dôstojník, ktorý mal vtedy dostať hlásenie od veliteľa frontovej jednotky, bol zastrelený. Budovu potom armáda prehľadala a ostreľovača Sovieti zabili.

Účastníci sa inšpirovali skutočnými bojovými akciami

Na rekonštrukciu bojov sa Carpathia pripravovala niekoľko mesiacov. "Priamo scenár tvoríme ale asi mesiac dopredu, kde musíme vyladiť všetky detaily. Je tu množstvo techniky a tiež nám ide v prvom rade o bezpečnosť," pripomenul Velčický. Návštevníkom sa tiež predviedli desiatky účinkujúcich. Carpathia totiž spolupracuje s podobnými klubmi z Česka aj Maďarska. Bratislavčania dnes mohli vidieť aj originálnu techniku a historické vozidlá. Po ulici jazdilo napríklad auto pre protipartizánsky boj na prevážanie menších nákladov pre troch vojakov, sanitárske auto či vozidlo natreté aj žltou farbou nemeckého Wehrmachtu.
Nad podujatím prevzali záštitu premiér Robert Fico aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. "Mali by sme pripomínať udalosti, ktoré viedli k tomu, že sa môžeme sami rozhodovať o svojich vlastných osudoch. Nech je táto udalosť naším spoločným odkazom, že nechceme zabudnúť na to, kto nám priniesol slobodu," povedal davu Ftáčnik. Pripomenul, že mnoho mladých ľudí dnes históriu nepozná. Podľa Velčického sa ju takto naučia ľahšie. "Ide o formu, ako im ju podáme. Určite je pre nich zaujímavejšia cez takého ukážky ako z kníh či dokumentov," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok