Izrael podľa informácii USA zaútočil na sklad zbraní v Sýrii

TA3
4.5.2013 07:55

Spojené štáty disponujú informáciami, podľa ktorých Izrael uskutočnil vo štvrtok alebo v piatok raketový útok na bližšie nekonkretizovaný sklad zbraní v Sýrii. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov americkej vlády o to informovali televízia CNN a agentúra Associated Press.

Izrael podľa informácii USA zaútočil na sklad zbraní v Sýrii
SITA

Izrael nálet potvrdil:

Oficiálny izraelský predstaviteľ dnes potvrdil, že lietadlá armády židovského štátu zaútočili v Sýrii na zásielku rakiet, o ktorej predpokladali, že smeruje do susedného Libanonu a je určená partizánom z hnutia Hizballáh.
K náletu došlo v piatok po tom, čo ho v noci nadnes schválili na tajnom zasadaní bezpečnostného kabinetu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, spresnil pod podmienkou anonymity nemenovaný vládny úradník.

Cieľom piatkového útoku neboli sýrske chemické bojové prostriedky a pravdepodobne išlo o budovu, spresnil pre agentúru Reuters americký činiteľ, ktorý takisto nechcel byť identifikovaný svojím menom.
Jeden z veliteľov sýrskych povstalcov, Kásim Saadaddín, však dnes uviedol, že cieľom izraelského náletu sa stal konvoj rakiet, vyslaný do Libanonu pre hnutie Hizballáh.

"Z našich informácií vyplýva, že sa uskutočnil izraelský nálet na konvoj, ktorý prevážal rakety Hizballáhu. Ešte sme nelokalizovali, kde sa to stalo," povedal pre Reuters Saadaddín zo svojej základne na turecko-sýrskych hraniciach. Informátor je plukovník, ktorý zbehol z regulárnej sýrskej armády.

V januári zasiahli izraelské lietadlá konvoj, ktorý sa podľa všetkého pokúšal previezť rakety zem-vzduch zo Sýrie do Libanonu. Biely dom odkázal všetky otázky ohľadne údajného útoku na izraelskú vládu. Predstavitelia izraelského ministerstva obrany, armády aj veľvyslanectva v USA odmietli správy o náletoch komentovať.

Televízia CNN okrem toho citovala informácie USA, podľa ktorých približne v čase náletu mal veľký počet izraelských vojenských lietadiel prelietavať nad Libanonom. Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí vo vyjadrení pre agentúru Reuters uviedol, že si nie je vedomý žiadneho útoku Izraelu na svoju krajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok