V Bratislave vzniká nová tradícia, preteky v univerzitnom športe – veslovaní na osemveslici

SITA
27.4.2013 10:36

Prvá Univerzitná regata bude v Bratislave 4. mája v rámci Dňa bratislavských vysokoškolákov.

V Bratislave vzniká nová tradícia, preteky v univerzitnom športe – veslovaní na osemveslici

V Bratislave študuje viac ako 62-tisíc vysokoškolákov. Vysoké školy zakladajú novú tradíciu a organizujú prvý Deň bratislavských vysokoškolákov pod záštitou primátora mesta Bratislava Milana Ftáčnika. 
Hlavným organizátorom prvého ročníka je Slovenská technická univerzita, informovala jej hovorkyňa Andrea Hajdúchová. Na regate sa zúčastňujú aj Univerzita Komenského, Ekonomická univerzita, Vysoká škola výtvarných umení, Vysoká škola múzických umení, Slovenská zdravotnícka univerzita a Akadémia policajného zboru. „Podujatie má zviditeľniť vysokoškolákov v hlavnom meste a založiť tradíciu stretnutí študentov bratislavských univerzít, prípadne v budúcnosti aj partnerských univerzít zo zahraničia,“ hovorí prorektor Milan Sokol zo Slovenskej technickej univerzity.

Historicky prvé preteky osemveslíc študentov a zamestnancov Slovenskej technickej univerzity, Univerzity Komenského a Ekonomickej univerzity odštartujú 4. mája o 15:00 poniže Devína. Do cieľa pri Eurovea dorazia lode do 20 minút. Priebeh pretekov bude možné sledovať na veľkoplošnej obrazovke pri Eurovea. Prenos zabezpečuje mc2 – študentská televízia STU.

„Univerzitná regata bola pre nás príjemnou výzvou. To, že sme sa ju rozhodli prijať, je dôkazom zdravej súťaživosti našich univerzít nielen v oblasti vzdelávania a vedy, ale i športu. Naša účasť je taktiež vyjadrením snahy akademickej obce aktivizovať a zlepšovať spoločenskú atmosféru v Bratislave,“ uviedol rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta. Súčasťou podujatia je aj Malá univerzitná regata. Ide o preteky študentov na veslárskych trenažéroch. Tímy študentov sa môžu do preteku prihlásiť prostredníctvom stránky www.univerzitnaregata.sk.

V Deň bratislavských vysokoškolákov v sobotu 4. mája budú na Námestí M. R. Štefánika pri Eurovea vystupovať vysokoškolské umelecké súbory. V rámci sprievodných podujatí školy predstavia zaujímavé projekty. Slovenská zdravotnícka univerzita predvedie simulovanú záchrannú akciu, Slovenská technická univerzita predstaví tím študentov Strojníckej fakulty, ktorí zostrojili vlastnú formulu a tím z Fakulty elektroniky a informatiky tím, ktorý programuje robotov. Vysoká škola výtvarných umení organizuje výstavu. Univerzita Komenského predstaví práce študentov Pedagogickej fakulty UK – šperky či keramiku, hru Šifrovačka študentov a Fakulta matematiky, fyziky a informatiky zbierku meteoritov. Oslavy zavŕši Noc vysokoškolákov vo vysokoškolskom klube Elam.

Ako regata boli prvý raz označené preteky lodí v Benátkach v 13. storočí. Osemveslica je dlhá 18,5 metra, váži 92 kg, s posádkou a veslami sa váha blíži k jednej tone. Pretekári na osemveslici urobia asi 36 až 40 záberov za minútu, je to rýchlosť a sila, ktorá by dokázala za loďou utiahnuť aj vodného lyžiara. V anglofónnych krajinách je veslovanie univerzitným športom číslo jedna, vo Veľkej Británii je viac ako 600 veslárskych klubov, len v Londýne okolo stovky. Len pre porovnanie, v ČR je 33 veslárskych klubov a na Slovensku päť, pripomenula Hajdúchová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok