Hantuchová prehrala vo štvrťfinále dvojhry v Dubaji

SITA, TA3
23.2.2012 22:15

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová prehrala vo štvrtkovom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Dubai Duty Free Tennis Championships v Dubaji v SAE (Premier, dotácia 2 milióny USD, tvrdý povrch Decoturf II vonku) s takisto nenasadenou Nemkou Juliou Görgesovou v ich premiérovom vzájomnom súboji za 136 minút 6:4, 3:6, 4:6.

Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová si odnáša šek na 32 461 USD a 120 bodov do rebríčka, v ktorom figuruje na 21. priečke. Tento týždeň obhajovala práve 120 bodov, pričom presne takú hodnotu má aj jej prvý nezarátaný turnaj.

Hlavná strojkyňa nedávneho bratislavského fedcupového víťazstva Sloveniek nad Francúzkami Hantuchová má v tejto sezóne zápasovú bilanciu 16:5. Vlani mala v rovnakom štádiu štatistiku 7:6. Vo štvrtok nastupovala ako víťazka 12 z ostatných svojich 13 trojsetových zápasov, ale nezlepšila si toto úctyhodné skóre. Görgesová ťahala sériu siedmich nezdarov proti členkám Top 25.
"Bolo to ťažké. Daniela sa totiž nikdy nevzdáva, je skvelou hráčkou a má dostatok skúseností. V treťom sete som viedla 3:0 a mala som aj loptičku na 4:0, ale napokon som až do úplného konca musela tvrdo pracovať na každučký fiftín. Daniela mi posielala údery s dostatočnou dĺžkou, bolo treba nachádzať prísne uhly a udržiavať ju v pohybe. V druhom i rozhodujúcom dejstve som našla recept, toto víťazstvo ma veľmi potešilo," povedala v interview ešte na kurte Görgesová.

Dvojhra - štvrťfinále:
Julia Görgesová (Nem.) - Daniela Hantuchová (SR) 4:6, 6:3, 6:4 za 136 minút

Víťazka februárového turnaja v thajskej Pattayi Hantuchová síce vo vstupnom geme nezužitkovala dva brejkbaly za sebou, ale "prasiatko" jej dodalo tretí a 23-ročná 19. hráčka renkingu Görgesová nezvládla bekhendovú reakciu na return. Nemka však okamžite zapla a v nasledujúcich minútach až hrozivo ovládla dianie. Počínala si ofenzívne a zároveň isto, jej údery mali približne o 20 km/h vyššiu rýchlosť a Slovenka sa ocitala v neriešiteľných situáciách - po chvíli mala manko 1:3. Typickým bekhendom popri čiare sa však dostala na 30:0 na príjme v piatej hre a forhend Nemky do pásky znamenal rebrejk na 2:3. Zverenkyňa Claudia Pistolesiho vzápätí vyrovnala, krok udržala aj za stavu 3:4 a potom skúsene pritlačila. Görgesová v deviatom geme dvakrát prejavila netrpezlivosť. Z 0:30 sa síce ešte dostala na 30:30, ale protivníčka si nátlakovým prejavom predsa vypracovala brejkbal a Nemka poslala forhendový kros vedľa. Slovenka pri podávaní na set mala manko 0:15 a neskôr po dvojchybe platil stav 30:30, lenže Hantuchová krásnou kombináciou účinného podania, forhendu popri čiare a zvládnutého drajvu utvorila setbal a premenila ho ďalšou neochvejnou klasickou kombináciou.

Hantuchová sa na príjme v otváracej hre druhej časti dvakrát dostala na zhodu, ale nepridala nadstavbu a náhle bolo 0:4. Pri treťom brejkbale v druhej hre po vynikajúcom bekhende pridala zlú voľbu v podobe kraťasu, ktorý Görgesová ľahko dobehla a "zabila", vo štvrtom geme Nemka zaúradovala returnom - tento prvok sa jej daril čoraz viac. Slovenka osvedčila bojovnosť a v piatej hre zužitkovala brejkbal, ktorý jej súperka ponúkla dvojchybou. Aj pri skóre 2:4 Hantuchová na príjme pohrozila, už však neznížila. Nevyšlo jej to ani v deviatom geme, hoci Nemka vyzerala dosť nervózne: po dvojchybe bola dolu 0:30 a čelila aj dvom brejkbalom. Pri prvom ju mohol mrzieť bekhendový return druhého podania za základnú čiaru, druhý Görgesová eliminovala rezolútnym krížnym bekhendom. Hantuchová potom mala tlak vo výmene, pokazila však bekhend s pomerne zlým tajmingom. Pod ťarchou setbalu sa pokúšala o bekhendové obhodenie popri čiare, Nemka však sklepla loptičku forhendovým volejom.

Povzbudená Görgesová pokračovala v nastolenom trende. Hantuchovej dvojchyba ju pustila na 30:15, Nemka si forhendom vypáleným akoby z ničoho dopriala dva brejkbaly a potrebovala len jeden, keď zastavila hru - Jastrabie oko ukázalo, že oprávnene. Görgesová následne aj s prispením šťasteny pri voleji dokonca pridala brejkovú "poistku" a zdalo sa, že v pohode smeruje za postupom. Slovenka však nekapitulovala, zvýšila aktivitu a sľubne vymazala polovicu z brejkového manka. V piatom geme viedla 30:0, ale Görgesovej bekhend popri čiare zrazu znamenal hrozbu ďalšej straty podania. Nemka dosť zbytočne pokazila return a napokon musela pripustiť, že vedie už iba 3:2.
N

avyše, Hantuchovej bekhend popri čiare do odkrytej časti kurtu privodil zhodu v šiestej hre. Nemka si pomohla nečakane prudkým druhým podaním, Slovenka učebnicovým "prasiatkom" - znova zhoda. Hantuchovej defenzívny forhend skončil v sieti, dropšot Nemky nedoletel ani do nej - tretia zhoda. Görgesová však z forhendovej strany veľmi pohotovo zareagovala na return a Hantuchová potom nezvládla bekhendový príjem druhého servisu - 2:4 z jej pohľadu presne po dvoch hodinách. Nemka síce v siedmej hre tri razy vyrovnala, neunikla však skorigovaniu na 3:4. V ôsmom geme úplne bez ťažkostí išla na relatívne upokojujúcich 5:3, v deviatom sama nemala nárok a musela si postup "vypodávať". Začala esom a vzápätí jej súperka dodala lacný "prepal" od siete. Nemka sa ešte raz spoľahla na servis a napokon aj zavŕšila bodom priamo z podania. V semifinále sa stretne s Dánkou Caroline Wozniackou, druhú dvojicu tvoria Srbka Jelena Jankovičová a Poľka Agnieszka Radwanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok