USA a Južná Kórea žiadajú od KĽDR denuklearizáciu

TASR TA3
13.4.2013 07:26

Spojené štáty a Južná Kórea počas návštevy amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v Soule rokovali o obnovení zmluvy z roku 2005, ktorá zaručovala Severnej Kórei pomoc výmenou za denuklearizáciu.

USA a Južná Kórea žiadajú od KĽDR denuklearizáciu
SITA

Zo spoločného vyhlásenia vydaného na záver Kerryho návštevy vyplýva, že USA i Južná Kórea po týždňoch vyhrážok zaznievajúcich z Pchjongjangu začínajú klásť dôraz na diplomaciu.

"Severná Kórea musí plniť svoje medzinárodné povinnosti a záväzky alebo čeliť ďalšej izolácii," upozorňuje sa vo vyhlásení.

Partneri ďalej uviedli, že budú povzbudzovať Severnú Kóreu, aby si zvolila správne. "Ak tak Severná Kórea urobí, sme pripravení splniť záväzky v súlade so šesťstranným spoločným vyhlásením z roku 2005, ktorého podstata spočíva v poskytnutí pomoci KĽDR výmenou za denuklearizáciu," dodali. "Pchjongjang však musí dokázať serióznosť prijatím zmysluplných krokov, aby dodržal svoje medzinárodné záväzky," uvádza sa vo vyhlásení.

Spojené štáty a ich spojenci sa domnievajú, že KĽDR porušila zmluvu z roku 2005, keď v roku 2006 urobila jadrovú skúšku a pokračovala v obohacovaní uránu, ktorý bol po programe založenom na plutóniu v poradí už druhým krokom k výrobe jadrovej zbrane.

Na tlačovej konferencii v Soule Kerry v piatok uviedol, že USA chcú obnoviť rozhovory s KĽDR, aby zastavili jej jadrový program. Zdôraznil však tiež, že USA budú chrániť svojich spojencov, ak to bude potrebné.


Kerryho návšteva v Kórejskej republike sa uskutočnila krátko pred tým, ako v KĽDR v pondelok oslávia výročie narodenia Kim Ir-sena, starého otca súčasného vodcu Kim Čong-una. Existujú obavy, že KĽDR využije túto príležitosť na skúšku novej rakety.


Americký minister, ktorý bude dnes rokovať v Číne a v nedeľu v Japonsku, uviedol, že 30-ročný severokórejský vodca urobí "veľkú chybu", ak nariadi test rakety stredného doletu.

Kerry spresnil, že prezident USA Barack Obama v snahe predísť eskalácii napätia na Kórejskom polostrove zrušil niekoľko vojenských cvičení. Ako je známe, minulý víkend USA odložili skúšku svojej interkontinentálnej balistickej rakety, ktorá sa mala uskutočniť tento týždeň v Kalifornii.

Plánovaná skúška nesúvisela s prebiehajúcim americko-juhokórejským vojenským cvičením, ktoré vyvolalo hnev KĽDR a prispelo k eskalácii jej nepriateľskej rétoriky i aktivít.

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou v posledných týždňoch podstatne vzrástlo. Sever sa zaprisahal, že zvýši výrobu materiálu na jadrové zbrane a vyhrážal sa preventívnym úderom proti Spojeným štátom, raketovými útokmi na americké základne v Tichom oceáne, vrátane ostrova Guam, ktorý patrí USA.

Vyhrážky nasledovali po tom, čo OSN uvalila nové sankcie na KĽDR po jej tretej skúške jadrovej zbrane vo februári.

Kerry sa v Pekingu stretol so svojím rezortným kolegom

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I dnes pri stretnutí s americkým kolegom Johnom Kerrym vyzval na mier, dialóg a zákaz nukleárnych zbraní na Kórejskom polostrove, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Kerry pricestoval do Číny z Južnej Kórey, kde vyzval Peking, aby urobil viac na zabrzdenie svojho spojenca - Severnej Kórey - ktorá sa Washingtonu a Soulu vyhrážala termonukleárnou vojnou.


Pri rokovaniach s Kerrym šéf čínskej diplomacie zopakoval, že Čína je proti každej forme hackerstva. Kybernetický svet by mal byť oblasťou, v ktorej Čína a USA môžu posilniť vzájomnú dôveru a rozšíriť spoluprácu, dodal Wang I.


Obe strany - USA i Čína - by mali byť rozvážne a objektívne, keď riešia s tým súvisiace otázky a viesť dialóg na báze vzájomného rešpektu a dôvery, uviedla agentúra Sinchua.


Kerry dnes začal svoju prvú návštevu Pekingu od nástupu do úradu. Čína je jeho druhou zastávkou na štvordňovom východoázijskom turné. V nedeľu americký minister zahraničných vecí odcestuje do Japonska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok