Sulík: Pravica chce verejnú voľbu šéfa NKÚ

TA3, SITA
10.4.2013 16:45

Po dlhej dobe sa dnes stretli lídri opozičných strán. Išlo o prvé rokovanie po kongrese liberálov a len deň po tom, ako Jozef Kollár nevylúčil odchod zo strany. Na čom konkrétnom sa lídri dohodli povie redaktorka TA3 Ľuba Oravová.

Pravica požaduje verejnú voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Ako povedal dnes predseda SaS Richard Sulík po rokovaní s predsedami strán Ľudovej platformy, pravica nevidí dôvod, aby poslanci hlasovali tajne. Pripomenul, že na základe povolebných dohôd post predsedu NKÚ obsadí SaS. „Odmietame teatrálne gestá Roberta Fica a to, že on bude diktovať opozícii,“ povedal s tým, že žiadne pozvanie od Fica zatiaľ k voľbe šéfa NKÚ nedostali. Fico ho avizoval minulý týždeň „Je to obláčik, ktorý Fico vypustil,“ povedal. Podľa neho SaS nevidí dôvod hovoriť s Ficom o NKÚ. Premiér by mal splniť slovo, ktoré pred rokom opozícii dal.

Sulík dnes vysvetľoval partnerom aj svoj výrok z kongresu SaS, podľa ktorého súperom liberálov je Fico, ale nepriatelia sedeli v koaličnej rade. „Táto vec je zo sveta. Áno, povedal som to na kongrese pred našimi členmi. Vysvetlil som kontext a dôvody. Myslím, že vysvetlenie postačilo,“ povedal. Podľa neho SaS je spoľahlivý partner a má záujem o spoluprácu opozičných strán. „Kde je spolupráca potrebná, tam spolupracovať vieme,“ dodal.

Pre Sulíka sú teraz prioritou regionálne voľby. Po odstúpení Juraja Miškova z vyjednávacieho tímu v Bratislavskom kraji bude viesť rokovania Sulík, ak ho tým poverí Republiková rada. Zároveň opozičných partnerov informoval o dianí v SaS. „Všetci vieme, že naši kolegovia sa pomaly zberajú. Hľadajú zámienku. Moja snaha nájsť prienik vyšla nadarmo,“ vyhlásil. V tomto momente nie je podľa Sulíka isté, koľko poslancov vie SaS garantovať na májovej schôdzi parlamentu. Malo by to byť podľa neho šesť až sedem poslancov. Sulík sa v utorok stretol s Jozefom Kollárom, ktorý nevylúčil svoj odchod zo strany. Má sa rozhodnúť do májovej schôdze parlamentu spolu s tými, ktorí ho podporovali vo voľbách predsedu strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok