Spojené štáty sa kvôli KĽDR rozhodli odložiť skúšku balistickej rakety

TASR TA3
7.4.2013 07:37

Vzhľadom na napätie na Kórejskom polostrove sa Spojené štáty rozhodli odložiť dlho plánovanú skúšku svojej interkontinentálnej balistickej rakety, ktorá sa mala uskutočniť na budúci týždeň v Kalifornii.

Nemenovaný úradník z amerického ministerstva obrany, ktorý si neželal byť menovaný, informoval, že Pentagón odložil skúšku interkontinentálnej balistickej rakety, ktorá sa mala uskutočniť na budúci týždeň na leteckej základni Vandenberg.

Úradník uviedol, že minister obrany USA Chuck Hagel rozhodol o odklade dávno naplánovaného testu rakety Minuteman 3 v obave, že tento krok by mohol byť nesprávne interpretovaný alebo viesť k eskalácii kórejskej krízy. Hagel prijal toto rozhodnutie v piatok.

Plánovaná skúška nesúvisela s prebiehajúcim americko-juhokórejským vojenským cvičením, ktoré vyvolalo hnev KĽDR a prispelo k eskalácii jej nepriateľskej rétoriky i aktivít.

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou v posledných týždňoch podstatne vzrástlo. Sever sa zaprisahal, že zvýši výrobu materiálu na jadrové zbrane a vyhrážal sa preventívnym úderom proti Spojeným štátom, raketovými útokmi na americké základne v Tichom oceáne, vrátane ostrova Guam, ktorý patrí USA.


Vyhrážky nasledovali po tom, čo OSN uvalila nové sankcie na KĽDR po jej tretej skúške jadrovej zbrane vo februári. Washingtonský Biely dom v piatok oznámil, že by ho neprekvapilo, keby KĽDR urobila ďalší raketový test.


Juhokórejské vedenie tento týždeň informovalo, že Severná Kórea presunula na svoje východné pobrežie najmenej jednu balistickú raketu so "značným doletom". Dodali však, že raketa nie je schopná zasiahnuť ciele v USA. Predpokladá sa, že by mohlo ísť o netestovanú raketu typu Musudan. Americkí predstavitelia usudzujú, že KĽDR môže pristúpiť k jej odpáleniu kedykoľvek, čo v regióne ešte viac zvyšuje obavy.


Kým vo Washingtone berú vyhrážky severokórejského vedenia veľmi vážne, najvyšší predstavitelia USA na verejnosti stále tvrdia, že nie sú viditeľné dôkazy o tom, že by sa Severná Kórea pripravovala na rozsiahly útok.


Rakety typu Minuteman 3, ktorých majú USA k dispozícii asi 450, sú spolu s ponorkami schopnými odpaľovať balistické strely a bombardérmi typu B-52 a B-2 piliermi jadrového arzenálu Spojených štátov, informovala agentúra AP.

Juhokórejský náčelník generálneho štábu odložil pravidelnú cestu do Washingtonu

Náčelník generálneho štábu juhokórejskej armády generál Čong Sung-džo odložil kvôli súčasnému napätiu so Severnou Kóreu plánovanú návštevu Washingtonu. Oznámila to dnes agentúra AP.

Vysoký armádny predstaviteľ sa mal v hlavnom meste USA stretnúť 16. apríla na pravidelných rozhovoroch so svojím americkým partnerom generálom Martinom Dempseym.

Náčelník kórejského generálneho štábu však dnes uviedol, že obaja spojenci sa radšej zhodli na zmene termínu schôdzky, pretože v súčasných dňoch, keď KĽDR stupňuje hrozby na útok, nemôže byť Čong preč z Južnej Kórey.


Severná Kórea sa v poslednom čase začala vyhrážať, že zaútočí na Južnú Kóreu a Spojené štáty, a vyrábať viac paliva pre jadrové zbrane. Protestuje tak proti spoločným juhokórejsko-americkým vojenským cvičeniam a sprísneným medzinárodným sankciám uvaleným na stalinistickú krajinu.


Spojené štáty majú v južnej Kórei dislokovaných 28.500 vojakov.

Čínsky prezident o KĽDR: Žiadna krajina nemá narúšať svetový mier

V období, keď je na Peking vyvíjaný tlak, aby zaujal tvrdý postoj voči Severnej Kórei, čínsky prezident Si Ťin-pching dnes uviedol, že žiadnej krajine by nemalo byť dovolené narúšať svetový mier.

V prejave, ktorý najvyšší čínsky predstaviteľ predniesol na regionálnom podnikateľskom fóre v meste Po-ao na ostrove Chaj-nan, prezident povedal, že Peking bude hrať konštruktívnu úlohu v zmierňovaní napätia v kontroverzných častiach regiónu.

Si Ťin-pching však neponúkol nijaké konkrétne plány na to, akým spôsobom zaobchádzať so susednou Severnou Kóreou, ktorá svojou vojnovou rétorikou a rozmiestnením rakiet zvýšila v posledných týždňoch napätie v regióne.


Čínsky prezident dokonca nemenoval ani jednu krajinu, keď hovoril o tom, že nikomu by nemalo byť dovolené vytvárať chaos kvôli sebeckým záujmom.


Prejav Si Ťin-pchinga na Čínou organizovanom Fóre pre Áziu v meste Po-ao je však aj napriek významovej nejednoznačnosti pokusom o zaujatie aktívneho a kooperatívneho postoja k zmierneniu napätia v oblasti, analyzuje agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok