Povodne si takmer vyžiadali prvú obeť

SITA TA3 TASR
1.4.2013 07:21

Povodne, ktoré v súčasnosti trápia najmä okresy Levice a Nové Zámky si takmer vyžiadali prvú obeť. Medzi obcami Hronovce a Malé Ludince rozbúrený Hron strhol do vody cyklistu, ktorý sa snažil prejsť cez uzatvorenú cestu.

Zatiaľ vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity v 22 obciach

V 22 obciach dnes o dvanástej hodine platil tretí stupeň povodňovej aktivity. Polovica z nich sa nachádzala v Nitrianskom kraji, po päť v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji a jedna v Trnavskom kraji. Informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru. Druhý stupeň povodňovej aktivity bol k 12:00 hod. vyhlásený v 20 obciach. Z nich 14 bolo v Banskobystrickom kraji a po tri v Trenčianskom a Nitrianskom samosprávnom kraji.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj dnes varuje pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa výstrahou tretieho stupňa. Tá platí až do odvolania pre Nové Zámky a Levice. Výstraha druhého stupňa platí pre okres Nitra, výstraha prvého stupňa pre okresy Veľký Krtíš, Žarnovica, Košice - okolie, Sobrance, Michalovce a Trebišov. Ako informuje SHMÚ na svojej webovej stránke, úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahli hladiny dvoch tokov, a to rieky Nitra a Ipľa. Úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity majú rieky Suchá, Štiavnica a Hron.

Povodňová situácia sa stabilizuje, najhoršia je v okrese Nové Zámky

Stav na vodných tokoch v Nitrianskom kraji sa postupne stabilizuje. Ako pre TASR uviedol vedúci zmeny Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Branislav Boniš, situácia sa oproti dnešnému ránu upokojila v okresoch Levice, Zlaté Moravce i v okolí mesta Vráble. "Cesty aj v okrese Zlaté Moravce aj pri Vrábľoch sú prejazdné. V okrese Levice sa viaceré komunikácie takisto podarilo sprejazdniť, naďalej však zostáva uzavretá napríklad cesta k maďarským hraniciam vo Vyškovciach nad Ipľom. Situáciu stále monitorujeme," informoval Boniš.

Zatiaľ bez výstrahy zostáva okres Topoľčany a Komárno. Najkomplikovanejšia situácia tak v Nitrianskom kraji aj naďalej zostáva na dolnom toku rieky Nitra v okrese Nové Zámky. S vodou tu bojujú obyvatelia Šurian.

Vyhlásený bol III. stupeň povodňovej aktivity v obciach Veľká Maňa a Húl, kde preteká voda z polí a spodná voda zaplavuje pivnice. "V obci Podhájska je takisto vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. Vylieva sa tu miestny potok Liska. V obvode Štúrovo v obci Salka zasa stúpla rieka Ipeľ. Ešte je tu však rezerva asi dva metre, takže k preliatiu zatiaľ nedošlo," skonštatoval Boniš.

V okrese Levice odvolali mimoriadnu situáciu

V okrese Levice odvolal krízový štáb k 15:00 mimoriadnu situáciu. Ako agentúru SITA informoval nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky, v meste Levice už Podlužianka klesá, v Demandiciach ukončujú práce na odčerpávaní vody. V obci Rybník hrozí, že by sa mohla vyliať nazhromaždená voda z poľa a ohroziť 15 až 20 rodinných domov. Miestna samospráva sa snaží vymyslieť spôsob, ako odkloniť vodu z poľa niekam, kde by obydlia neohrozovala. Hasiči tu zatiaľ nezasahujú. Rieka Ipeľ vo Vyškovciach nad Ipľom dosiahla podľa stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu výšku 569 centimetrov a ustálila sa.

V Nitrianskom Hrádku v okrese Nové Zámky sa situácia popoludní už nezhoršila. Hladina Malej Nitry klesla, i keď pokles hladiny je len minimálny. Prečerpávanie vody neustále pokračuje. „K trom veľkokapacitným čerpadlám obec priniesla ešte ďalšie dve plus pomáha aj desať členov dobrovoľného hasičského zboru. Pokiaľ by nezačalo pršať, situáciu by mohli zvládnuť,“ povedal Pánsky. Okrem Nitrianskeho Hrádku je situácia v novozámockom okrese pokojná. Rovnako pokojná je aj v okresoch Nitra, Komárno, Topoľčany, Šaľa, Zlaté Moravce. Medzi obcami Malé Ludince a Hronovce v okrese Levice vyťahovali hasiči z Hrona topiaceho sa muža. „Bol uprostred toku zachytený na strome, podarilo sa ho zachrániť a odovzdať záchrannej službe,“ povedal Pánsky. V komárňanskom okrese v obci Moča hasiči vyťahovali utopeného z Dunaja a topiaceho sa zachraňovali aj v Štúrove na Dunaji.


Situácia v Nitrianskom Hrádku o 18.30

Situácia v Nových Zámkoch o 12.00

Situácia neďaleko Levíc o 9.00

Zaplavená oblasť v časti mesta Vráble - Horný Ohaj

vráble2.jpg
vráble.jpg

Zvýšená hladina rieky Nitry pod železničným mostom v Partizánskom

nita.jpg
nita2.jpg
nita3.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok