V NATO sme deväť rokov

TASR TA3
29.3.2013 11:40

V roku 2004 sa Slovensko stalo súčasťou Severoatlantickej aliancie. Postaralo sa tak o zvýšenie svojej bezpečnosti. Armáda prešla zmenami, na druhej strane stále bojuje s podvyživeným rozpočtom.

Martin Glváč: Vďaka NATO máme kvalitnejšiu armádu

"Pre Slovensko predstavuje členstvo v NATO najmä najvyššiu garanciu - poistku v prípade vojenského napadnutia," uviedol Glváč. Členstvo v aliancii a princíp kolektívnej obrany podľa Glváča priniesli ďalšie výhody, napr. zredukovanie armády, ktorá sa stala profesionálnou, založenou na dobrovoľnej službe vo vojenských silách. "Profesionálna armáda nie je lacnejšia, ale kvalitnejšia a lepšie plní svoje poslanie," zdôraznil Glváč a poukázal na činnosť armády v prípade prírodných katastrof, alebo účasť našich vojakov na zahraničných misiách.

Práve účasť v operáciách krízového manažmentu mimo územia Slovenska charakterizuje podľa Glváča transformáciu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). „Reflektujúc zmeny v bezpečnostnom prostredí, sa OS SR menia z jednotiek  na obranu nášho teritória  na agilné expedičné jednotky, schopné rýchleho nasadenia a činnosti niekoľko tisíc kilometrov od našej vlasti v úzkej spolupráci s našimi spojencami," uviedol Glváč. Pripustil, že si to vyžaduje obrovské zdroje a úsilie. Podľa Glváča je to však nevyhnutnosť, ak chce byť Slovensko stabilným partnerom a rovnocenným hráčom v elitnom klube, akým je NATO. "Investovať do obrany sa vyplatí, lebo je to poistka pre najhoršie chvíle," dodal minister.

Glváč pripomenul, že aktívna účasť Ozbrojených síl SR v operáciách krízového manažmentu mimo územia štátu patrí od vzniku samostatného Slovenska a jeho ozbrojených síl medzi hlavné súčasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky štátu. Príkladom sú aliančné operácie KFOR v Kosove a ISAF v Afganistane, kde sa doteraz vystriedali tisícky slovenských vojakov.

Náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek dodal, OS SR sa v súčasnosti profilujú aj na základe skúseností z operácií a cvičení v rámci NATO, i pôsobenia slovenských dôstojníkov vo veliteľských štruktúrach aliancie. "Využívame ich v cykle obranného plánovania i pri revíziách dlhodobých plánov rozvoja Ozbrojených síl SR," uviedol Vojtek.

nato.jpg

Čo Slovensku prináša členstvo v aliancii s Ivom Samsonom, z Inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií Ministerstva obrany SR

O úlohe Slovenska v NATO sme sa rozprávali aj s MAriánom Majerom z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy

Deväťročné pôsobenie Slovenska v NATO zhodnotil aj Róbert Ondrejcsák - riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok