Na pápežskú inauguráciu pricestoval aj pravoslávny patriarcha Bartolomej

TA3, TASR
18.3.2013 16:43

Rím sa pripravuje na príchod tisícok pútnikov. Tí sa zúčastnia na inauguračnej omši nového pápeža Františka. V Ríme je aj náš štáb TA3. Kolegyňa Eva Jánošíková nám priniesla aktuálne informácie.

Na pápežskú inauguráciu pricestoval aj pravoslávny patriarcha Bartolomej
SITA

Na inaugurácii nového pápeža sa zúčastní aj patriarcha Bartolomej

Duchovný vodca pravoslávnych kresťanov, ekumenický patriarchaBartolomej I., odcestuje dnes z Istanbulu do Ríma, kde sa v utorok v Vatikáne zúčastní na slávnostnej inauguračnej omši nového pápeža Františka. 
Agentúra AP pripomína, že ide o prvú udalosť tohto druhu za posledných takmer 1000 rokov, ktoré uplynuli od schizmy v roku 1054. Za veľkú schizmu sa označuje cirkevný rozkol medzi Západom a Východom, ktorému predchádzali roky odcudzenia obyvateľstva bývalých polovíc Rímskej ríše.

Medzičasom už emeritný pápež Benedikt XVI. označil zjednotenie kresťanov a vyriešenie ich sporov za jednu z priorít svojho pontifikátu. Hovorca istanbulského patriarchátu označil dnes prítomnosť Bartolomeja I. na inaugurácii pápeža Františka za "plod" rastúceho dialógu medzi rímskou cirkvou a pravoslávím.
Ekumenický konštantínopolský patriarchát je jednou zo 14 autokefálnych pravoslávnych cirkví. 

Jej ekumenický (všeobecný) patriarcha má medzi pravoslávnymi biskupmi štatút prvého medzi rovnými. 
Svojho zástupcu na Františkovu inauguráciu vysiela aj ruská pravoslávna cirkev, ktorej patriarcha Kirill v blahoprajnom liste po zvolení vyzval pápeža Františka na spoločnú obranu kresťanov prenasledovaných v niektorých častiach sveta.

Súčasne ho, ako zástancu tradičných hodnôt, vyzval, aby spoločne šírili morálne hodnoty a čelili tak v modernom svete rozmáhajúcemu sa sekularizmu. Rímsky pápež a patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi sa doteraz nikdy nestretli, čiastočne aj kvôli pôsobeniu katolíckych misionárov na území Ruska a kvôli sporom ohľadom majetkov cirkvi na Ukrajine. 

Metropolita Ilarion, ktorý v cirkvi zodpovedá za vzťahy so zahraničím, pre ruskú agentúru ITAR-TASS uviedol, že takéto stretnutie bude možné, ale jeho miesto a čas závisia od toho, ako rýchlo budú obe strany schopné prekonať konflikty z prelomu 80. a 90. rokov 20. storočia, ktoré boli krokom späť vo vývoji dialógu medzi pravoslávnymi a katolíckymi kresťanmi.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok