Cyprus dostane záchrannú pôžičku 10 miliárd eur

SITA, TASR TA3
17.3.2013 09:12

Štáty EÚ sa zdráhali použiť peniaze svojich daňových poplatníkov na záchranu neprehľadného a často podozrivého cyperského bankového kapitálu. Cyprus napokon dostane oveľa menej, ako pôvodne žiadal.

Cyprus dostane záchrannú pôžičku 10 miliárd eur
SITA

Ministri financií eurozóny a predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) sa v sobotu dohodli na udelení záchrannej pôžičky pre Cyprus vo výške 10 miliárd eur. Ostrovná krajina je už piatym členom eurozóny, ktorého musí únia zachraňovať pred krachom. O pôžičke rokovali desať hodín na schôdzke v Bruseli.

Jej výška je však podstatne nižšia, ako Nikóziou požadovaných 17 miliárd eur. Cyprus musí výmenou za úver zmenšiť svoj bankový sektor, zvýšiť dane a zaviesť rozsiahle reformy, predovšetkým v prípade jeho netransparentného finančného sektora.

Cyperská vláda požiadala MMF a EÚ o pomoc minulý rok v júni po tom, čo musela zachraňovať dve najväčšie banky v krajine. Tie stiahla do problémov ich výrazná angažovanosť v Grécku. Nikózia s medzinárodnými veriteľmi rokovala o úverovom programe v objeme 17,5 miliardy eur, čo je hodnota takmer celého ročného výkonu cyperskej ekonomiky.

Sobotňajšie rokovania boli podľa ich účastníkov ťažké a dlhé aj preto, že viaceré členské štáty Európskej únie mali "morálny" problém s poskytnutím pomoci Cypru. V tamojších bankách majú totiž založené účty prevažne zahraniční klienti, z veľkej časti napríklad aj oligarchovia z Ruska. Krajiny EÚ sa preto zdráhali použiť peniaze svojich daňových poplatníkov na záchranu neprehľadného a často podozrivého cyperského bankového kapitálu. Hlavnou podmienkou poskytnutia pomoci je preto sprehľadnenie fungovania bánk na Cypre.

Cyperský parlament bude o zdanení vkladov rokovať v pondelok

Cyperský parlament nebude v nedeľu mimoriadne rokovať o zdanení bankových vkladov, opatrení, ktoré je súčasťou medzinárodnej pomoci pre Cyprus. Rokovanie parlamentu presunulo neformálne stretnutie cyperských zákonodarcov na pondelok. V 56-člennom cyperskom parlamente, nemá žiadna z politických strán absolútnu väčšinu. Tri politické strany už avizovali, že tento plán nepodporia.

Obyvateľov Cypru v sobotu zachvátila panika po tom, ako lídri Európskej únie a Medzinárodného menového fondu odsúhlasili pre ostrovnú krajinu záchrannú pôžičku. Súčasťou jej prijatia je totiž okrem iného aj to, že na pomoci sa musia podieľať aj klienti tamojších bánk. Tí prídu o 6,75 percenta svojich vkladov a v prípade, že majú na účte viac ako 100 tis. eur, banka im z uložených peňazí stiahne až 9,9 %.

Obyvatelia sa snažili v reakcii na správy vybrať z bankomatov svoje úspory, banky ich však krátko na to uzavreli a zablokovali aj akékoľvek elektronické operácie. Podmienky pôžičky začnú platiť až v utorok, keďže v pondelok je na Cypre štátny sviatok. "Toto je lúpež a musíme v tom EÚ zastaviť," cituje spravodajský portál BBC jedného z nahnevaných obyvateľov. Ďalší však chápu, že v prípade krachu cyperských bánk by prišli ešte o oveľa viac peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok