Organizácia obetí pedofílie zverejnila čierny zoznam kardinálov

SITA, TA3
6.3.2013 20:15

Americká organizácia obetí pedofílie zverejnila v stredu zoznam kardinálov, ktorí podľa nej kryli zneužívanie mladistvých duchovnými a preto nemajú právo voliť nového pápeža. Na zozname organizácie SNAP je aj český kardinál Dominik Duka, ktorý je šiesty v poradí.

SNAP cituje jeho slová o tom, že "správy o obťažovaniach detí v írskych školách sú pokusom vytlačiť cirkev z jej pozície pri výchove a vzdelávaní detí". Taktiež sa mal vyjadriť, že "iba desať percent obvinení proti kňazom je dokázaných". Jednotkou na zozname je Mexičan Norbert Rivera Carrera, nechýbajú však ani najväčší favoriti na uvoľnený pápežský post ako Marc Ouellet z Kanady, Peter Turkson z Ghany či Taliani Tarcisio Bertone a Angelo Scola.

Kardináli, ktorí sa z celého sveta zišli v Ríme, stále nestanovili termín začiatku voľby nového pápeža. Katolícka cirkev v utorok nariadila zatvoriť slávnu Sixtínsku kaplnku ako dejisko konkláve. Zbor kardinálov by mal nového pontifika podľa talianskych médií začať voliť 11. marca.

Súčasťou príprav na konkláve je aj inštalácia špeciálnej pece, kde sa budú páliť hlasovacie lístky, a v prípade zvolenia pápeža sa k nim pridá aj špeciálna látka, ktorá spôsobí belosť dymu ako tradičný signál zvolenia novej hlavy katolíckej cirkvi. V kaplnke nainštalujú aj druhú podlahu v snahe zamedziť prítomnosti odpočúvacích zariadení.

Benedikt XVI. nie je hlavou katolíckej cirkvi od štvrtkového večera a prináleží mu už len titul "emeritný pápež". Osemdesiatpäťročný Benedikt, ktorý odstúpil ako prvý pápež po dlhých storočiach, sa rozlúčil s veriacimi počas stredajšej audiencie na Námestí svätého Petra. Nemecký rodák svoje rozhodnutie zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok