Vznikne nová maďarská politická strana

TASR
5.3.2013 12:15

Koncom mája by mala na Slovensku vzniknúť nová maďarská strana. Volať sa má Maďarská kresťansko-demokratická aliancia.

Vznikne nová maďarská politická strana
TASR

Stojí za ňou okrem iných aj Csaba Fehér bývalý riaditeľ Podunajského múzea, ktorý potvrdil, že už má vyzbieraných vyše 5000 podpisov. Fehér, János Sárközi a ďalší sa začiatkom týždňa zišli v obci Búč v Komárňanskom okrese.

Novovznikajúci subjekt má záujem zapojiť sa do jesenných volieb do vyšších územných celkov, nie však sám. "Sami určite nie. Rozmýšľame o spolupráci s rôznymi stranami, či už maďarskými alebo slovenskými," povedal Fehér. Strana chce podľa neho pôsobiť najmä na južnom Slovensku. "Chceme byť regionálna strana," vysvetlil. Riešiť mieni otázky národnostných menšín, ale aj ekonomické a sociálne témy.

Fehér sa pre založenie strany rozhodol preto, že je spolu so svojimi kolegami presvedčený, "že kresťanské hodnoty majú miesto na politickej scéne". V strane sa majú aktivizovať ľudia z Komárna a okolia, ktorí sú známi skôr v regióne, a nie na celoslovenskej úrovni. V súvislosti s novou stranou sa v októbri minulého roka spomínal aj Most-Híd. Objavili sa názory, že bugárovci ňou chcú vziať voličov SMK. Fehér vtedy odmietol, že by vznikajúca strana bola projektom Mosta-Híd alebo SMK.

"Most-Híd nemá s touto stranou a snahou nič spoločné," vyhlásil ešte v októbri pre TASR podpredseda bugárovcov Zsolt Simon, ktorého snahy o vytvorenie zmienenej strany veľmi neprekvapili. Poznamenal, že osoby, ktoré sa spomínajú v súvislosti s novou stranou, už pred pár rokmi mali obdobnú občiansku iniciatívu. "Bolo teda len otázkou času, kedy príde snaha prerobiť to na politickú stranu," povedal Simon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok