Bulharská vláda končí, premiér Borisov odstupil pre protesty proti šetreniu

TASR, TA3
20.2.2013 09:09

Bulharský premiér Bojko Borisov dnes zaslal parlamentu oficiálne list, v ktorom oznámil demisiu svojej vlády. "Budeme vykonávať svoje funkcie až do vymenovania novej vlády a urobíme všetko, čo je možné pre zabezpečenie kontinuity," citovala napoludnie z listu poslancom parlamentu jeho predsedníčka Cecka Cačevová.

Bulharská vláda končí, premiér Borisov odstupil pre protesty proti šetreniu
SITA

Premiér dnes osobne oznámil členom parlamentu, že napoludnie po pravidelnom zasadnutí vlády podá s celým kabinetom demisiu.

Bezprostredným podnetom pre ich odstúpenie boli utorňajšie krvavé zrážky protestujúcich s políciou v Sofii, po ktorých nemocnice hospitalizovali 11 zranených - vrátane muža silno krvácajúceho z hlavy.

""Každá kvapka krvi pre nás znamená hanbu... Nebudem súčasťou vlády, ktorá bojuje proti vlastným ľuďom - ľuďom, ktorí nám dali moc, ju dnes vrátime," povedal dnes bulharský premiér.

Tisícky Bulharov demonštrovali v pondelok v Sofii, vo Varne, v Plovdive i v ďalších mestách a vyzývali premiéra Bojka Borisova, aby odstúpil po tom, ako podal demisiu minister financií Simeon Ďankov.
Protesty boli v Bulharsku už aj v priebehu víkendu. Demonštranti obviňovali vládu, že nezlepšila ich klesajúcu životnú úroveň, a tiež protestovali proti vysokým cenám elektriny.


Demonštrácie si v utorok vyžiadali aj jednu obeť - na znak protestu sa polial benzínom a podpálil 26-ročný muž, ktorý zomrel po prevoze do nemocnice. Podľa policajných zdrojov išlo o psychicky chorého muža, ktorého sužovala schizofrénia.

Na sociálnych sieťach sa však muž prirovnáva k Tunisanovi, ktorého samoupálenie odštartovalo v roku 2011 protesty vedúce k pádu vtedajších mocných v tejto severoafrickej krajine. Dnes k nemu pribudol muž, ktorý sa podpálil pred radnicou vo Varne. Zachránili ho a previezli do nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok