Bulharsko odoberie licenciu ČEZ-u

SITA, TA3
19.2.2013 14:35

Bulharská prokuratúra navrhuje odobrať českej spoločnosti ČEZ licenciu distribútora energie v tejto balkánskej krajine. Prokuratúra v Sofii to zdôvodnila výsledkami kontroly, ktorá údajne poukázala na "systematické porušovanie" pravidiel

"Prišli sme k záveru, že je potrebné navrhnúť odobratie licencie ČEZ-u," povedal novinárom prokurátor Georgi Kamburov. Podľa bulharského premiéra Bojka Borisova úrady odoberú licenciu ČEZ na dodávky elektriny ešte v utorok. Akékoľvek pochybenia, ktoré by mohli viesť k strate licencie v Bulharsku, ČEZ odmieta.

Vysoké účty za elektrinu vyvolali v Bulharsku vlnu masových demonštrácií. Nespokojní obyvatelia najchudobnejšieho členského štátu EÚ vyzývajú na opätovné znárodnenie zahraničných distribučných spoločností. Bulharský trh s distribúciou energie je rozdelený na tri regióny, ktoré kontrolujú ČEZ, ďalšia česká firma Energo-Pro a rakúsky EVN.

Desiatky tisíc nespokojných Bulharov vyšli do ulíc už v nedeľu. V pondelok prezident odvolal ministra financií Simeona Djankova, ktorého verejnosť viní z nepopulárnych úsporných opatrení. Nahradí ho šéf rezortu riadiaceho eurofondy Tomislav Dončev. V utorok premiér Bojko Borisov navrhol znížiť s účinnosťou od marca ceny elektriny o 8 percent. Podmienkou je súhlas regulačných úradov. Premiér ďalej uviedol, že ČEZ stratí licenciu, opätovné znárodnenie distribučných spoločností však odmietol. "Licencia ČEZ-u zanikne ešte počas dnešného dňa, tri distribučné spoločnosti dnes dostali pokutu," oznámil Borisov.

ČEZ tvrdí, že v Bulharsku splnil všetky požiadavky regulačných úradov a tamojšiu vládu obviňuje z politizácie problému s cieľom získať hlasy pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. "Kategoricky odmietame akékoľvek pochybenie, ktoré by mohlo teoreticky viesť k začatiu procedúry odobratia licencie," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ČEZ-u Barbora Pulpanová. "ČEZ zároveň nesúhlasí s politizáciou problému pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami," dodala hovorkyňa. Parlamentné voľby sa v Bulharsku uskutočnia v júli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok